• Traficul aerian a revenit, ca număr de zboruri, la nivelul din 2019.
  • Rezervările pentru Sărbători au fost cu 24% mai mari în România.
  • Cele mai căutate stațiuni pe litoral: Mamaia, Eforie Nord și Jupiter.
  • Cele mai căutate stațiuni montane: Sinaia, Predeal și Poiana Brașov.

Operatorilor din turism le vine inima la loc. Traficul aerian a revenit, ca număr de zboruri, la nivelul din 2019, de dinainte de pandemie. Ca număr de călători însă, depășește chiar nivelul din 2019! Experții în turism estimează că anul acesta va fi primul an al revenirii la normalitate. Semne bune pentru turismul local s-au văzut încă din vacanța de Sărbători. Cu 24% mai mulți români față de anul trecut au ales România ca destinație pentru Crăciun și Revelion.

Stațiunile de la malul mării au fost și ele la mare căutare de Sărbători. Cele mai solicitate au fost Mamaia, Eforie Nord și Jupiter. La munte, Sinaia, Predeal și Poiana Brașov au înregistrat 54% din totalul vacanțelor. Românii au mers și la băi, Băile Felix, Călimănești-Căciulata și Băile Herculane fiind destinațiile preferate.

Turiștii rezervă vacanțe mai scurte, dar mai multe. Reducerile Early Booking din ianuarie merg până la 30%, iar numărul rezervărilor e cu 50% mai mare anul acesta față de 2023.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Topul destinațiilor pentru 2024

1. Bulgaria: Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach, Obzor

2. România: Mamaia, Eforie Nord, Neptun, Jupiter

3. Grecia: Thassos, Halkidiki, Riviera Olimpului

4. Turcia: Kușadasi, Bodrum, Antalya

Anul începe cu reduceri early-booking pentru litoralul românesc și cel bulgăresc, dar și pentru Grecia sau Turcia. Reducerile merg până la 30%, avansurile sunt de 20-30% iar restul de 70–80% se achită cu 14 zile înainte de cazare. Creșterea estimată în 2024 față de 2023, pe baza rezervărilor de până acum, este de 50%. Iar în trend sunt vacanțele mai scurte, de 3-5 zile, însă turiștii rezervă mai multe vacanțe pentru anul acesta.

Citește și