• În Germania, în 2023, jumătate din energie a fost din surse verzi.
  • România și-a propus în ultimii 5 ani, 4.900 MW de energie verde.
  • Am reușit să adăugăm doar 3 MW energie regenerabilă în ultimii 5 ani.
  • Pentru 2024, România vrea să adauge 800 MW de energie regenerabilă.

Prin Europa bate vântul, dar bate cu spor. Polonia și-a asigurat anul trecut 26% din energia necesară din surse regenerabile, cu 20% mai mult decât în 2022. Totuși, cărbunele rămâne baza pentru polonezi. Britanicii însă taie din combustibilii fosili. Anul trecut au consumat cu 20% mai puțină energie din surse poluante.

Și Germania a luat direcția spre verde. Pentru prima dată în istorie, energia regenerabilă a trecut de jumătate din producția totală de energie. Recordul vine din Portugalia, care, anul trecut și-a asigurat 61% din energie din apă, vânt și soare. Planul lor e să ajungă la 85% până în 2030.

În România consumăm mai mult… intenții

În ultimii 5 ani, ne-am propus instalații care să producă 4.900 de MegaWați de energie verde. Am reușit doar 3 MegaWați. Anul acesta ne-am propus 800 de MegaWați. Să vedem ce-o ieși.

Recomandări

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA

În condițiile acestea, România este, de departe, țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare preț al electricității raportat la puterea de cumpărare. Am închis în ultimii ani aproape jumătate din unitățile de producție a energiei din surse convenționale. N-am pus mai nimic în loc. În ciuda lentorii cu care ne mișcăm, o treime din energia produsă la noi vine din surse regenerabile. Dar asta doar pentru că ne-am mișcat mai bine în trecut.

Citește și