• Democrația și sistemul electoral american sunt un model pentru că în SUA au loc alegeri tot timpul și pentru orice funcție importantă.
  • Finanțarea campaniilor electorale din SUA este transparentă, banii merg direct de la donatori la candidați, iar orice dolar donat este controlat.
  • În România, banii pentru campanii sunt împărțiți de niște șmecheri, cum vor ei, pe un algoritm creat fără să întrebe pe nimeni, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Ați invocat de multe ori, în discuții, aici la Știu, democrația americană, pe care românii ar trebui să o ia drept model. Dar democrația asta americană e complicată. La noi, românii nu prea ies la vot, vrem să comasăm alegeri. Americanii au început deja alegerile și nu sunt alea generale.

Adrian Sârbu: În primul rând, democrația americană e democrație pentru că acolo se desfășoară alegeri tot timpul și pentru orice funcție importantă. Ți-am spus tot, da? A concura pentru un job public este o acțiune permanentă, și cele mai importante joburi, nu numai președintele și primarul de la noi, sunt alese. Direct sau indirect. Ăsta e primul lucru.

Nemo: Și nu obosesc americanii.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Hofi: Exact, nu obosesc pentru că au niște conducători și ideologi foarte proști, înțelegeți ironia, care nu spun: „uite avem patru rânduri de alegeri anul ăsta, să nu mai facem atâtea”.

Adrian Sârbu:  Hai să parafrazez o zicală mult îndrăgită de tine.

Hofi: Hai să văd cât e ora că poate înjurați. Puteți să spuneți.

Adrian Sârbu: Zice „băutura e bună, dar să te ții de ea”, da? Am voie?

Hofi: Și mie îmi place vorba asta?

Adrian Sârbu: Și eu spun, vorbind despre America democrația: e bună, dar să te ții de ea, da? În fiecare zi și pentru fiecare funcție importantă. Ăsta e un element. Al doilea. Sistemul de alegeri cu electori, care, știi care e culmea? A fost și în România și l-am abandonat. În Caragiale, România când a intrat în democrație, a funcționat cu democrație indirectă. Sistemul american, înainte de toate, este foarte clar. Am o putere legislativă, Congresul. Și am o putere executivă, președintele. În America, președintele e ales direct-indirect. Adică, alegătorii aleg electori care votează pentru președinte după sistemul cine a câștigat un stat, the winner takes it all. Deci, sistemul electoral american este model. În acest sistem, care e foarte complex, foarte complex, ai alegerea președintelui direct-indirectă, pentru că până la urmă votul tău generează electori care votează pentru tine, nu votează împotriva ta, model pe care Trump a încercat să-l fisureze în 2020 și o să-l coste. Și un lucru foarte, foarte important: transparența finanțării. E transparența finanțării până la super PAC-uri ( comitete de acțiune politică). Tu, Hofi, ai voie să-i dai lui Nemo până la o sumă de bani, dacă ești individ. Dacă ești firmă, până la o sumă de bani. Toți banii sunt pe față. Nu-i dă AEP. AEP-ul e chestia asta de la noi care dă milioane de euro partidelor ca să dea șpagă presei, să dea șpagă celor care sunt bine poziționați. Nu e ca la noi.

Hofi: Adică în România banii pleacă de la toți, acolo pleacă de la cine vrea să dea.

Adrian Sârbu: Nu, în România banii noștri se duc la buget, niște șmecheri îi împart cum vor ei, pe un algoritm pe care l-au creat, dar nu au întrebat pe nimeni, că l-au făcut în Parlament bara-bara, pe vremea lui Băsescu.

Nemo: Și mai fac parte și partidelor.

Adrian Sârbu: Și acum ei zic că finanțează democrația dând șpagă presei. Asta e România. Ne întoarcem în America. Orice ban e vizibil. Într-adevăr, după niște dezbateri foarte, foarte dureroase au născut acum vreo 8 ani, chiar pe vremea lui Obama, nu a lui Trump, aceste super-PAC unde tu poți să pui bani, respectiva organizație, care atenție, este supercontrolată, orice dolar de acolo e controlat și raportat, foarte important, aceste super-PAC-uri fac campanie favorabilă unuia sau altuia, favorabilă unei teme, unei idei, unui trend. Și, într-adevăr, sunt driveri ai opiniei. Dar când eu spun democrație, ai principalele două condiții ale democrației, și anume votezi funcțiile, în primul rând funcțiile sunt clare, legislativ – executiv, votezi și vezi rezultatul votului tău și ai toată finanțarea vizibilă. Ce trebuie să facem noi? Să-l copiem.

Citește și