• Democrația și sistemul electoral american sunt un model pentru că în SUA au loc alegeri tot timpul și pentru orice funcție importantă.
  • Finanțarea campaniilor electorale din SUA este transparentă, banii merg direct de la donatori la candidați, iar orice dolar donat este controlat.
  • În România, banii pentru campanii sunt împărțiți de niște șmecheri, cum vor ei, pe un algoritm creat fără să întrebe pe nimeni, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Ați invocat de multe ori, în discuții, aici la Știu, democrația americană, pe care românii ar trebui să o ia drept model. Dar democrația asta americană e complicată. La noi, românii nu prea ies la vot, vrem să comasăm alegeri. Americanii au început deja alegerile și nu sunt alea generale.

Adrian Sârbu: În primul rând, democrația americană e democrație pentru că acolo se desfășoară alegeri tot timpul și pentru orice funcție importantă. Ți-am spus tot, da? A concura pentru un job public este o acțiune permanentă, și cele mai importante joburi, nu numai președintele și primarul de la noi, sunt alese. Direct sau indirect. Ăsta e primul lucru.

Nemo: Și nu obosesc americanii.

Recomandări

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA

Hofi: Exact, nu obosesc pentru că au niște conducători și ideologi foarte proști, înțelegeți ironia, care nu spun: „uite avem patru rânduri de alegeri anul ăsta, să nu mai facem atâtea”.

Adrian Sârbu:  Hai să parafrazez o zicală mult îndrăgită de tine.

Hofi: Hai să văd cât e ora că poate înjurați. Puteți să spuneți.

Adrian Sârbu: Zice „băutura e bună, dar să te ții de ea”, da? Am voie?

Hofi: Și mie îmi place vorba asta?

Adrian Sârbu: Și eu spun, vorbind despre America democrația: e bună, dar să te ții de ea, da? În fiecare zi și pentru fiecare funcție importantă. Ăsta e un element. Al doilea. Sistemul de alegeri cu electori, care, știi care e culmea? A fost și în România și l-am abandonat. În Caragiale, România când a intrat în democrație, a funcționat cu democrație indirectă. Sistemul american, înainte de toate, este foarte clar. Am o putere legislativă, Congresul. Și am o putere executivă, președintele. În America, președintele e ales direct-indirect. Adică, alegătorii aleg electori care votează pentru președinte după sistemul cine a câștigat un stat, the winner takes it all. Deci, sistemul electoral american este model. În acest sistem, care e foarte complex, foarte complex, ai alegerea președintelui direct-indirectă, pentru că până la urmă votul tău generează electori care votează pentru tine, nu votează împotriva ta, model pe care Trump a încercat să-l fisureze în 2020 și o să-l coste. Și un lucru foarte, foarte important: transparența finanțării. E transparența finanțării până la super PAC-uri ( comitete de acțiune politică). Tu, Hofi, ai voie să-i dai lui Nemo până la o sumă de bani, dacă ești individ. Dacă ești firmă, până la o sumă de bani. Toți banii sunt pe față. Nu-i dă AEP. AEP-ul e chestia asta de la noi care dă milioane de euro partidelor ca să dea șpagă presei, să dea șpagă celor care sunt bine poziționați. Nu e ca la noi.

Hofi: Adică în România banii pleacă de la toți, acolo pleacă de la cine vrea să dea.

Adrian Sârbu: Nu, în România banii noștri se duc la buget, niște șmecheri îi împart cum vor ei, pe un algoritm pe care l-au creat, dar nu au întrebat pe nimeni, că l-au făcut în Parlament bara-bara, pe vremea lui Băsescu.

Nemo: Și mai fac parte și partidelor.

Adrian Sârbu: Și acum ei zic că finanțează democrația dând șpagă presei. Asta e România. Ne întoarcem în America. Orice ban e vizibil. Într-adevăr, după niște dezbateri foarte, foarte dureroase au născut acum vreo 8 ani, chiar pe vremea lui Obama, nu a lui Trump, aceste super-PAC unde tu poți să pui bani, respectiva organizație, care atenție, este supercontrolată, orice dolar de acolo e controlat și raportat, foarte important, aceste super-PAC-uri fac campanie favorabilă unuia sau altuia, favorabilă unei teme, unei idei, unui trend. Și, într-adevăr, sunt driveri ai opiniei. Dar când eu spun democrație, ai principalele două condiții ale democrației, și anume votezi funcțiile, în primul rând funcțiile sunt clare, legislativ – executiv, votezi și vezi rezultatul votului tău și ai toată finanțarea vizibilă. Ce trebuie să facem noi? Să-l copiem.

Citește și