• Modificările recente în legea A.I vor permite utilizarea recunoașterii faciale.
  • Poliția ar putea folosi imaginile fără acordul unui judecător.
  • Unii europarlamentari denunță faptul că supravegherea facială nu a fost acordată.

Uniunea Europeană este pe punctul să permită recunoașterea facială pe înregistrări video. Unii europarlamentari denunță faptul că regulamentul legii, studiat de jurnaliștii de la Politico, va permite poliției să folosească recunoașterea facială pentru orice fel de infracțiune. Regulamentul mai poate fi modificat însă în Parlamentul European.

Ce implicații poate aduce textul legislativ privind A.I.?

Textul legii privind A.I in UE a fost modificat recent în așa fel încat să poată permite forțelor de ordine să folosească tehnologia de recunoaștere facială pe înregistrări video fără aprobarea unui judecător. Aceasta deschide calea pentru un posibil abuz al tehnologiei de identificare biometrică.

Europarlamentarul german Svenja Hahn a spus că textul final al noilor reguli ale blocului privind inteligența artificială, obținut de POLITICO, este „un atac la adresa drepturilor civile” și ar putea permite „utilizarea iresponsabilă și disproporționată a tehnologiei de identificare biometrică, așa cum altfel știm doar din state autoritare precum China.”

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Cum se diferențiază de acordurile anterioare?

Textul final al actului A.I, obținut de POLITICO, introduce o breșă pentru utilizarea recunoașterii faciale, o schimbare semnificativă față de acordul inițial al instituțiilor UE. Aceasta ar putea permite identificarea suspecților pentru orice tip de crimă, indiferent de gravitate.

Formularea a ajuns și la textul legal integral, pe care președinția spaniolă a Consiliului l-a elaborat pe 22 decembrie. Actuala președinție a Consiliului UE, deținută de Belgia, lucrează cu Parlamentul pentru a finaliza fragmente de text interpretativ cunoscute sub denumirea de considerente.

Guvernele UE trebuie să primească textul final al Actului A.I. pe 24 ianuarie, cu scopul de a-i da undă verde pe 2 februarie. După aceea, Parlamentul European va trebui să adopte legea cu un vot în plen, iar comisiile parlamentare, grupurile politice sau alianțele a peste 40 de parlamentari vor putea propune amendamente.

Citește și