• Unirea Moldovei cu Țara Românească la 24 ianuarie 1859 nu a fost făcută de Alexandru Ioan Cuza, așa cum am învățat la școală, el fiind doar angajat de o elită economică din cele două principate să fie domnitor
  • Unirea celor două principate sub conducerea lui Cuza l-a avut ca sponsor pe împăratul Franței, Napoleon al III-lea, așa cum astăzi România are ca sponsor America, dar pe care nu o luăm în seamă
  • Unirea de la 1859 a fost speculată în Parlament care a legiferat 24 ianuarie ca zi națională, nelucrătoare, deși munca ar fi fost un mod frumos de a sărbători și de a aduce valoare economică prin care să ne putem apăra și distinge de alții, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Unirea Principatelor a fost sărbătorită astăzi separat de cele două partide de guvernare. Ciucă a mers încă de ieri la Iași unde s-a lăudat cu finalizarea noului terminal al aeroportului internațional. Șeful PNL a ținut să sublinieze că proiectul este o victorie liberală pentru că aeroportul a devenit astfel al doilea cel mai mare din țară și este în subordinea Consiliului Județean condus de peneliști. Marele absent a fost Marcel Ciolacu, care a preferat să rămână la București și să participe la ceremonia de la monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.

Adrian Sârbu: Cine a făcut unirea în 1859?

Nemo: Unirea națiunea a făcut-o. Eu așa știu.

Recomandări

ECHIPA LUI TRUMP
OMAGII PENTRU PAYNE
RĂZBOI ÎN UCRAINA
ATACURI CIBERNETICE
ERDOGAN SE VEDE CU RUTTE
KANYE WEST E ACUZAT

Adrian Sârbu: A;a ai auzit. Și Cuza. Domnul Hofi, cine a făcut-o?

Hofi: Românii.

Adrian Sârbu: Marcela, cine a făcut unirea din 1859?

Marcela Feraru: Napoleon al III-lea.

Adrian Sârbu: A spus vreunul dintre voi Cuza? Nu. Noi am învățat la școală despre Cuza că a făcut unirea. Nu a făcut nimic. Cuza era un militar pe care, cei care au făcut unirea, l-au angajat în funcția de domnitor în Moldova și după aceea în Țara Românească. De ce? Era un angajat. Unirea Țării Românești cu Moldova a făcut-o o minoritate de oameni bogați, care, printr-o împrejurare istorică s-a întâmplat să fie educați în Occident. Parte la Paris, parte în Germania, în principal, parte la Viena. Cine erau ăștia? O elită a României. A făcut unirea din 1859 și l-a numit pe Cuza. „Ia stai tu acolo, că ești militar, dai bine, știi să stai drepți, și oricum trebuie să ne formăm armată”. Una din temele lui Cuza a fost să facă armată națională. Și e bine. „Și tu o să fii și domnitor al Moldovei, și domnitor al Țării Românești”. Și într-adevăr, împotriva puterilor din zonă, a făcut asta.

Și cum spune Marcela am avut atunci un sponsor, cum avem și acum un sponsor, nu-l luăm în seamă. Noi nu-i luăm în seamă pe americani. Și parțial ne-a rămas și Franța sponsor. Ne-a fost, istoric, de atunci. Napoleon al III-lea. Știe vreun român cine e Napoleon al III-lea? Știe că datorită acestui cetățean, care e nepot indirect al lui Napoleon, noi am reușit să ne adunăm din niște regiuni, teritorii? Am făcut întâi din niște provincii națiuni în Moldova și Țara Românească sau Muntenia și după aceea, tot prin contribuția unor lideri, am făcut unirea din 1918 (…)

Atenție, faptul că unii profită de unirea din 1859, de care nu știe nimeni absolut nimic și crede că a făcut-o Cuza, ca să mai impună prin Parlament ne duce la întrebarea:  de ce trebuie să mai avem sărbători naționale în care oamenii nu lucrează? Nu putem sărbători frumos gândindu-ne și respectându-i și venind și generând valoare pentru țara asta? Că munca, oricare ar fi ea, generează o valoare, materială, economică, GDP, care ne va ajuta la un moment dat să ne distingem de alții și să ne apărăm de dușmani.

Citește și