• Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 65% din cei 10.000 de respondenți doresc o programă școlară personalizată pentru copiii lor, care să urmărească dezvoltarea de abilități și profesii de care va avea nevoie în viața de adult și nu programa școlară prestabilită de minister
  • Copiii ar trebui să acumuleze cunoștințe prin joc, nu cu forța, iar prima funcție pe care ar trebui să o voteze românii ar fi țarul Educației, care să revoluționeze învățământul
  • Așa cum francezii o au pe Marianne, și românii ar trebui să se unească în jurul unui simbol care să devină un model atât pentru copii, cât și pentru părinți, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Te-am întrebat încă de vineri: ești de acord ca bugetul pentru educație să crească la 10% din PIB prin reducerea cheltuielilor cu bugetarii și prin reformă administrativă? A doua întrebare: ești de acord să ți se aloce de la buget o sumă anuală pentru școlarizarea copilului tău, pe care să o folosești fără restricții în învățământul de stat sau privat, pentru profesorii pe care îi dorești tu? Ești de acord ca procesul de învățare pentru copilul tău să fie executat de profesori aflați și în ipostaze virtuale? Ești de acord să existe o programă școlară personalizată pentru copilul tău care să urmărească dezvoltarea de abilități și profesii de care va avea nevoie în viața de adult și nu programa școlară prestabilită de minister? Crezi că telefonul mobil contribuie la procesul de învățare al copilului tău?

Hofi: Ce or fi votat cei 10.000 de miniștri ai educației. 65% spun că ar vrea o programă școlară personalizată pentru copilul său.

Adrian Sârbu: A educa un copil, de la 2,3,4 ani, în școală de la 7 ani, este o activitate, Hofi, foarte sofisticată. Cei care au votat, miniștrii ăștia ai noștri, sunt oameni care generează valoare în România, care contribuie la buget. Acești oameni au abilitatea de a alege ce e mai bine pentru copiii lor și dacă ei spun „vreau programă personalizată” e pentru că ei văd astăzi dezastrul din programa dată de la ministerul dnei Deca.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Marcela Feraru: Trebuie să avem un soclu de cunoștințe comun, care să aparțină tuturor elevilor, despre istoria, geografia noastră, despre cum să trăim în societate, despre care sunt regulile bunei cuviințe, despre ce înseamnă simțul civic.

Adrian Sârbu: Dar Limba română nu o bagi în astea 5?

Marcela Feraru: Evident.

Adrian Sârbu: Vrei să-ți spun eu ce trebuie să învețe copiii? Cred că trebuie să învețe să gândească. După care, învățând să gândească, a învățat să descopere. Și așa ajunge la geografie și istorie fără să o îmbrâncesc. Cum? Prin experiența ludică, jucându-se. Prima funcție pe care ar trebui să o voteze românii ar fi țarul Educației. Noi, românii, votăm direct un cetățean care spune „domne, eu vă revoluționez învățământul din România și din acel moment îmi dați banii ăștia, nu mi-i dați mie, mi-i dați să investesc în învățământ și din acel moment veți vedea și mă veți urmări zilnic ce o să fac și o să mă aplaudați de o să vă doară palmele. Francezii au o statuie, Marianne, simbolul Franței care înseamnă a învățat să gândească. Trebuia plecat de la asta: Hai să creăm un simbol al României educate. Cine vrem măi să fie? Simona Halep? E educată? Da, în tenis e educată. Copila care e campioană mondială la Counter Strike (Ana Dumbravă). Poate ea e simbolul României. Și toată lumea, toți românii că sunt copii, că sunt adulți s-ar gândi: „copilul meu să ajungă ca fata asta”. Și copiii or să se gândească „vreau să ajung ca ea”. E celebră, e frumoasă. De ce? Pentru că vibrează de știință.

Citește și