• Anatoli Bargilevich a fost numit în funcția de șef al statului major al armatei ucrainene de către președintele Zelenski, care l-a descris ca fiind o persoană cu experiență și familiarizată cu provocările conflictului.
  • Această numire a fost făcută la recomandarea noului comandant al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, subliniind o schimbare de conducere în cadrul forțelor armate ucrainene.
  • Proteste au avut loc în Piața Independenței din Kiev, unde zeci de persoane au cerut demisia președintelui Zelenski după destituirea lui Valeri Zalujnîi din funcția de șef al statului major al armatei.

UPDATE ORA 22.30- Ucraina: „Șeful NATO le cere europenilor să mărească producția de arme și să prevină confruntarea cu Moscova”


„Kremlinul amenință în mod regulat țările NATO”, a amintit Jens Stoltenberg în presa germană.

Secretarul general al NATO le cere europenilor să-și mărească producția de arme pentru a crește livrările către Ucraina. Într-un interviu publicat sâmbătă, 10 februarie, de ziarul german duminical Welt am Sonntag, Jens Stoltenberg a susținut pregătirea pentru o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”.


UPDATE ORA 22.00- Partidul Democrat din Finlanda si cel din Suedia ar părăsi partidul ECR dacă partidului Fidesz al lui Viktor Orban i se va permite să i se alăture

Europarlamentarul suedez @weimers spune:

Recomandări

TELEGRAM SCHIMBĂ FOAIA
ROUTH A LĂSAT BILETE
STARE DE URGENȚĂ ÎN ISRAEL
SUA IMPUNE RESTRICȚII
BEC ÎL AMÂNĂ PE IOHANNIS
274 DE ZILE PE MARE

„Discutarea aderării la Fidesz în același timp în care Ungaria nu aprobă aderarea Suediei la NATO este o linie roșie pentru noi”

UPDATE ORA 21.00- „Vreau să merg acasă”: nepalezii care luptă pentru Rusia în Ucraina descriu ororile

„A fost singura noastră șansă de a scăpa de acest război brutal și am eșuat”, a spus el lui Al Jazeera, din patul său de spital. „Nu vreau să mă recuperez – de îndată ce mă fac bine, voi fi împins în prima linie.”

Este o teamă care stăpânește zeci, dacă nu sute, de familii nepaleze. Deși guvernul Nepalului nu are un număr exact de cetățeni ai țării care luptă ca mercenari pentru Rusia, unii analiști cred că ar putea ajunge la o mie. Cel puțin 12 nepalezi au fost uciși în lupte, iar alți cinci au fost capturați de Ucraina.

UPDATE ORA 16.00- Rusia spune că a dejucat atacul cu drone ucrainene asupra navelor de marfă civile din Marea Neagră

Rusia a declarat sâmbătă că a respins o tentativă de atac cu drone ucrainene asupra „navelor de transport civil” rusești, vineri seară, în partea de sud-vest a Mării Negre, o arteră cheie pentru exporturile de cereale și petrol din ambele țări.
Navele civile de la Marea Neagră nu au fost, în general, vizate de când Moscova a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina în februarie 2022, dar în iulie anul trecut, ambele părți au declarat că vor începe să trateze navele care se îndreaptă spre porturile celeilalte ca potențiali transportatori de mărfuri militare.

UPDATE ORA 10:45 – Un bebeluș și trei copii au fost uciși în urma atacului dronelor rusești asupra unei benzinării din Harkov

Șapte persoane, printre care trei copii, au fost ucise într-un atac cu drone rusești asupra unei benzinării din orașul Harkov, în estul Ucrainei, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional.

„Din păcate, bilanțul victimelor atacurilor ocupanților asupra Harkovului a crescut la șapte morți”, a declarat Oleg Synegubov pe rețeaua de socializare Telegram.

„Printre ei se numără trei copii: 7, 4 ani și un bebeluș de aproximativ șase luni”.

Știre inițială

Președintele Zelenski l-a numit pe Anatoli Bargilevich în funcția de șef al statului major al armatei ucrainene, conform informațiilor Reuters.

Zelenski a caracterizat noul șef al statului major ca fiind „o persoană cu experiență, familiarizată cu provocările acestui conflict și cu obiectivele Ucrainei”.

Această numire a venit la recomandarea noului comandant al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, care și-a început mandatul joi.

În Piața Independenței din Kiev, a avut loc un protest, unde zeci de persoane au cerut demisia lui Volodimir Zelenski, după ce acesta l-a destituit pe Valeri Zalujnîi.

Joi, președintele Volodimir Zelenski a anunțat înlocuirea lui Valerii Zalujnîi cu Oleksandr Syrskyi în fruntea armatei ucrainene.

În primele declarații publice de la preluarea comenzii, Syrskyi a evidențiat importanța adaptării și identificării unor strategii inovatoare de luptă pentru a obține victoria împotriva invadatorilor ruși.

„Doar schimbările şi îmbunătăţirea constantă a mijloacelor şi metodelor de război vor face posibilă obţinerea succesului pe această cale”, a scris Syrskyi în postarea de pe Telegram.