• Oamenii din întreaga Rusie și-au onorat memoria lui Alexei Navalny adunându-se la biserici ortodoxe, lăsând flori la monumente publice sau ținând proteste individuale.
  • În afara Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova astăzi, mai mulți înmormântați au fost opriți de poliție pentru verificarea actelor de identitate.
  • Videoclipurile publicate de agenția independentă de știri rusă SOTAvision au arătat și poliția rusă staționată în apropiere.

UPDATE ORA 22.00 – Rachete ucrainene au fost distruse” deasupra Mării Negre, afirmă Rusia

Două rachete ucrainene au fost distruse” deasupra Mării Negre, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Rachetele ghidate de avioane au fost lansate spre ținte de pe teritoriul rus, a precizat acesta. Sistemele de apărare aeriană au fost folosite pentru a distruge armele, a adăugat acesta.

În ultimele luni, Ucraina a organizat o serie de atacuri cu drone și rachete asupra unor obiective militare rusești din Marea Neagră, scufundând cel puțin o navă militară și avariind altele.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

UPDATE ORA 21.00 – Forțele rusești avansează în trei locații

Forțele rusești au avansat în trei locații, potrivit unui important thinktank american. Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că trupele ruse au făcut progrese confirmate” în apropiere de Bakhmut, Avdiivka și în vestul Zaporizhziei.

Institutul a precizat că imaginile geolocalizate au arătat lupte poziționale continue” în unele zone ieri.

Un milblogger rus a afirmat că forțele rusești au avansat recent până la 1,5 kilometri în direcția Orlivka (la vest de Avdiivka) de la fabrica de cocs din Avdiivka”, a adăugat acesta. Orașul Avdiivka, situat în estul țării, a căzut în mâinile Rusiei la începutul acestei luni, în urma unor lupte intense.

UPDATE ORA 20.00 – Serbia a trimis o notă de protest după ce ministrul de externe al Croației l-a descris pe președintele Aleksandar Vucic drept un satelit” rusesc în Balcani

Aceasta a fost cea mai recentă ceartă între cei doi vecini, care au fost în dezacord în cea mai mare parte a timpului de la destrămarea sângeroasă a Iugoslaviei în anii 1990, potrivit AP.

Ministrul croat de externe, Gordan Grlic-Radman, a declarat sâmbătă la televiziunea N1 că dl Vucic trebuie să decidă de care parte se află, Rusia sau Uniunea Europeană, pentru că este imposibil și inconfortabil să stai pe două scaune în același timp”.

El nu ar trebui să aibă o mare dilemă”, a spus Grlic-Radman, precizând că Vucic poate rămâne aliatul Moscovei, dar nu va fi permisă influența malignă” a Rusiei care ar putea submina stabilitatea Balcanilor de Vest.

UPDATE ORA 19.00 – Aproximativ 20 de lideri europeni se vor reuni luni la Paris pentru a-i transmite președintelui rus Vladimir Putin

Aproximativ 20 de lideri europeni se vor reuni luni la Paris pentru a-i transmite președintelui rus Vladimir Putin un mesaj de hotărâre europeană în privința Ucrainei și pentru a contracara versiunea Kremlinului potrivit căreia Rusia este obligată să câștige un război care intră acum în al treilea an, a anunțat Franța.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a invitat omologii europeni la palatul Elysee pentru o reuniune de lucru anunțată la scurt timp din cauza a ceea ce consilierii săi spun că este o escaladare a agresiunii rusești în ultimele săptămâni.

Vrem să-i transmitem lui Putin un mesaj foarte clar, că nu va câștiga în Ucraina”, a declarat un consilier prezidențial reporterilor în cadrul unui briefing. Scopul nostru este să zdrobim această idee pe care el vrea să ne facă să credem că ar fi cumva învingător”.

UPDATE ORA 18.00 – Zelenski spune că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invadarea Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum doi ani, oferind prima cifră oficială de mai bine de un an.

Zelenski a declarat într-o conferință de presă la Kiev că nu poate dezvălui numărul răniților deoarece ar ajuta la planificarea militară rusă, potrivit Reuters.

31.000 de soldați ucraineni au fost uciși în acest război. Nu 300.000, nu 150.000 … Putin minte acolo … Dar, cu toate acestea, aceasta este o mare pierdere pentru noi”.

Ucraina nu a pus o cifră a pierderilor sale militare de la sfârșitul anului 2022, când consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat că 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la invazie.

UPDATE ORA 17.40 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, vorbește la conferința Ucraina Anul 2024″, organizată astăzi, cu ocazia împlinirii a doi ani de la invazia Rusiei.

Principalele idei:

  • Speră că un summit pentru pace va avea loc în Elveția în primăvară.
  • Rusiei i se va prezenta un plan de pace pregătit de Ucraina și partenerii săi înaintea summitului
  • Victoria Kievului depinde de sprijinul occidental
  • Are o părere pozitivă în ceea ce privește furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune de către parteneri
  • El este sigur că Congresul SUA va aproba ajutorul pentru Ucraina – ei știu că avem nevoie de sprijin în termen de o lună”, a spus el
  • Este important să menținem unitatea cu Polonia, dar Ucraina își va apăra afacerile
  • Zeci de mii de ucraineni au fost uciși în teritoriile ocupate, dar nu poate dezvălui cifrele exacte, deoarece acest lucru ar avantaja Rusia.

UPDATE ORA 17.00 – Papa Francisc a făcut apel la o soluție diplomatică la războiul din Ucraina care să ducă la o pace dreaptă și durabilă

Papa Francisc a declarat în timpul mesajului său săptămânal Angelus:

„Atâtea victime, răniți, distrugeri, angoasă și lacrimi într-o perioadă care devine teribil de lungă și al cărei sfârșit nu se întrevede. Este un război care nu numai că devastează acea regiune, dar dezlănțuie valuri globale de ură și frică. Pledez pentru ca acel puțin de umanitate să se regăsească pentru a crea condițiile pentru o soluție diplomatică în căutarea unei păci juste și durabile”.

UPDATE ORA 15.00 – Autoritățile ucrainene au descoperit anul trecut 47 de rețele de spionaj rusești

Autoritățile ucrainene au descoperit anul trecut 47 de rețele de spionaj rusești care operau în interiorul țării, a declarat duminică un înalt oficial de securitate.

Vasyl Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, a făcut această remarcă în timpul unei conferințe televizate la Kiev, adăugând că peste 2.000 de persoane suspectate de „trădare” au fost arestate de când a început invazia la scară largă a Moscovei.

UPDATE 12:00 – Începe votul anticipat la alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea ocupată de sud a Ucrainei 

Votul anticipat pentru alegerile prezidențiale din Rusia este în desfășurare în regiunea ocupată a Ucrainei, a informat duminică agenția de știri de stat rusă TASS.

TASS a spus că primii oameni care vor vota vor fi locuitorii așezărilor din apropierea primei linie, inclusiv personalul militar.

Alegerile, care sunt programate să aibă loc luna viitoare, îl vor vedea pe vechiul lider rus Vladimir Putin să candideze practic fără opoziție pentru un al cincilea mandat care îl va menține la putere până în 2030. Candidatul anti-război Boris Nadejdin a fost interzis să participe la concurs.

Zaporizhzhia este una dintre cele patru regiuni ucrainene, Rusia a declarat că se va anexa în septembrie 2022, încălcând legea internațională, în urma referendumurilor care au fost universal respinse ca „false” de Ucraina și națiunile occidentale.

Rusia a organizat anterior alegeri pe teritoriul pe care l-a ocupat, parte a eforturilor sale de a impune legitimitatea Rusiei în părțile Ucrainei pe care le deține. TASS a raportat că rezidenții pot vota prezentând pașapoarte rusești sau ucrainene.

UPDATE 11:00 – Prim-ministrul britanic dorește acțiuni „mai îndrăznețe” împotriva Rusiei

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus că Occidentul trebuie să fie „mai îndrăzneț” în sprijinirea Ucrainei, oferind țării mai multe arme cu rază lungă de acțiune, drone și muniții pentru a împiedica un avans militar rusesc.

„Rusia lui Putin continuă să reprezinte cea mai mare amenințare la adresa securității globale cu care ne confruntăm astăzi”, a scris Sunak într-un articol pentru The Sunday Times din Marea Britanie, care marchează aniversarea a doi ani de când Kremlinul și-a lansat invazia la scară largă. „Acest război pune o întrebare fundamentală: dacă Occidentul este dispus să facă tot ce este necesar pentru a proteja libertatea și securitatea în Europa și nu numai.”

Sunak a spus că țara sa și aliații săi democrați occidentali nu trebuie să cedeze în fața pesimismului tot mai mare asupra incapacității Kievului de a învinge Moscova. El a spus că depinde de partenerii Ucrainei să se confrunte cu situația „dură” de pe câmpul de luptă, dar și să o schimbe.

UPDATE 10:00 – Liderul belarus Alexandru Lukașenko va candida la alegeri în 2025

Președintele Alexander Lukașenko, aliatul cheie al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că va candida pentru un alt mandat la alegerile care vor avea loc în 2025.

Lukașenko a făcut anunțul în timp ce vorbea cu jurnaliştii la o secție de votare, după ce a votat la alegerile parlamentare și pentru consiliile locale.

Când a fost întrebat dacă intenționează să participe la următorul concurs prezidențial, el a spus: „O voi face”.

Lukașenko este la putere din 1994 . Regimul său a fost acuzat în mod repetat de încălcări ale drepturilor omului și de opoziție politică înăbușită. În timpul ultimelor alegeri din 2020, opoziția a susținut că regimul lui Lukașenko s-a angajat în fraude electorale pentru a-l menține la putere.

Belarus a fost un partener important al Rusiei de când Kremlinul și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani, când Minsk a permis trupelor Moscovei să intre în țară prin granița de 1.000 de kilometri ucraineană-belarusă înainte de a-și lansa deschiderea

UPDATE 9:00 – Războiul din Ucraina, o baie de sânge de proporții catastrofale

În urmă cu doi ani, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei , au fost mulți observatori ai Kremlinului care au greșit.

Puțini și-au dat seama de ce Vladimir Putin s-ar lansa într-o aventură militară atât de riscantă, mai ales când simpla amenințare a unei invazii ruse dădea deja rezultate.

În iunie anul precedent, când forțele ruse s-au adunat în apropierea Ucrainei, președintele american Joe Biden sa întâlnit cu Putin la un summit, descriind SUA și Rusia drept „două mari puteri” care îl ridicau pe liderul rus după ce administrațiile anterioare ale SUA au încercat să minimizeze puterea Rusiei.

În zilele dinaintea invaziei din 2022, Washingtonul a oferit o „evaluare pragmatică” a preocupărilor de securitate ale Moscovei, semnalând deschiderea către compromis.

Aruncarea forțelor ruse împotriva uneia dintre cele mai mari armate permanente din regiune părea neobișnuit de imprudent și, prin urmare, puțin probabil.

Au existat, totuși, alții care au văzut pe bună dreptate invazia ca fiind inevitabilă, citind mai bine intențiile Kremlinului și prezicând cu încredere o victorie rapidă a Rusiei în mâinile forțelor mult superioare ale Moscovei.

UPDATE 8:00 – Există un număr record de ruși care solicită azil în Coreea de Sud

Coreea de Sud a înregistrat un număr record de cetățeni ruși care solicită azil în țară în 2023, potrivit unui raport publicat de Serviciul coreean de imigrare.

Un total de 5.750 de cetățeni ruși au solicitat azil în Coreea de Sud în 2023, o creștere de cinci ori față de cei 1.038 care au solicitat protecție cu un an înainte și mai mult decât numărul total înregistrat între 1994 și 2019.

Rușii au constituit cea mai mare naționalitate dintre cei 18.838 de solicitanți de azil din Coreea de Sud în 2023, urmați de Kazahstan (2.094), China (1.282), Malaezia (1.205), India (1.189), Mongolia (836) și Turcia (564).

Cererile de azil în 2023 au fost cele mai mari din ultimii opt ani, conform datelor Serviciului de Imigrări, care face parte din Ministerul Justiției.

Coreea de Sud are legi notoriu de stricte privind imigrația, care includ cereri de azil. Din 1994 până la sfârșitul anului 2023, 103.760 de persoane au solicitat statutul de refugiat, dintre care doar 4.052 de persoane au fost până acum recunoscute drept refugiați, potrivit raportului ministerului.

Cel mai frecvent motiv pe care l-au dat solicitanții pentru protecție a azilului a fost persecuția bazată pe religie, urmată de persecuția politică. Alte motive au inclus discriminarea pentru a fi membru al unui anumit grup social, rasă sau naționalitate.

Tendința a continuat până la începutul anului 2024, potrivit cifrelor publicate joi.

În ianuarie, rușii au înregistrat cel mai mare număr de cetățeni care solicită azil în comparație cu alți cetățeni din Coreea de Sud, cu 376, urmați de India (142), Mongolia (142), Kazahstan (132), China (129), Malaezia (113), Turcia. (66), Pakistan, Egipt, Bangladesh și alții.

UPDATE 7:30 – Votul anticipat la alegerile prezidențiale din Rusia începe în regiunile îndepărtate

Votul anticipat a început în unele zone din Rusia înainte de viitoarele alegeri prezidențiale, potrivit agenției de presă de stat TASS.

„Votul timpuriu în zonele greu accesibile și îndepărtate pentru alegerile prezidențiale din Rusia a început în regiunile din Districtul Federal din Orientul Îndepărtat”, a informat TASS , citând comisiile electorale regionale.

Aproximativ 70.000 de oameni vor putea vota mai devreme în district, potrivit TASS.

Votul anticipat începe imediat după cea de-a doua aniversare a invaziei pe scară largă de către Rusia a Ucrainei și pe fondul controverselor legate de moartea oponentului de multă vreme al lui Vladimir Putin, Alexey Navalny, care a fost încarcerat de la întoarcerea în Rusia în 2021.

Votul în alegerile prezidențiale este programat să aibă loc în perioada 15-17 martie. Vor fi primele alegeri prezidențiale de trei zile din istoria Federației Ruse, potrivit TASS.

UPDATE 7:00 – Spitalul Dnipro tratează soldați grav răniți de pe frontul de est

În ultimii doi ani, aproximativ 28.000 de soldați din prima linie au fost aduși la Spitalul Mechnikov din orașul ucrainean Dnipro, a declarat directorul spitalului Serhiy Ryzhenko pentru Christiane Amanpour de la CNN.

Acum, 50 până la 100 de pacienți din jurul orașului Avdiivka din regiunea de est Donețk ajung în fiecare zi în stare „foarte gravă”, potrivit lui Ryzhenko. Săptămâna trecută, Ucraina a anunțat retragerea forțelor sale de la Avdiivka , care în ultimele luni a devenit una dintre cele mai aprig disputate bătălii de pe frontul de est.

Există o rată de supraviețuire de 95% în sălile de operație ale spitalului – care efectuează operații fără oprire – deoarece anii de război în estul Ucrainei au dus la îmbunătățirea tehnicilor chirurgicale de luptă, a adăugat Ryzhenko.

Un sergent de armată rănit, Vasily, a suferit recent o intervenție chirurgicală care l-a lăsat fără trei membre.

El spune că nu sunt suficiente trupe sau muniție la sol, dar determinarea este încă puternică.

„Suntem pe pământurile noastre”, spune el. „Luptăm până la final și nu renunțăm. Dacă trec de noi, familiile noastre vor fi următoarele. Nu avem dreptul să pierdem”.

Spune că, în ciuda membrelor pierdute, este nerăbdător să se întoarcă pe frontul de est, pentru a putea fi antrenor pentru alții.

UPDATE 6:30 – Aproape 50 de persoane au fost reținute în toată Rusia în cadrul protestelor, spune gruparea pentru drepturile omului

Cel puțin 49 de persoane au fost reținute în cadrul demonstrațiilor din toată Rusia, a informat sâmbătă organizația rusă pentru drepturile omului OVD-Info. 

Astăzi au avut loc mitinguri la nivel național – atât pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina la a doua aniversare, cât și pentru a comemora viața lui Alexey Navalny , criticul de la Kremlin care a murit la începutul acestei luni.

Treizeci și opt de persoane au fost reținute la mitinguri în cinstea lui Navalny, iar șase au fost reținute la proteste împotriva războiului, a spus OVD-Info. Moscova a înregistrat până acum 13 detenții, cea mai mare parte din orice oraș, a spus grupul.

Cel puțin nouă persoane li s-au confiscat telefoanele, opt au fost eliberați cu dosar penal și cinci persoane au fost reținute peste noapte, a adăugat grupul.

UPDATE 6:00 – Zelenski spune că Ucraina se bazează pe sprijinul G7 pentru a se susține și a continua războiul

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se bazează pe sprijinul continuu al țărilor G7 în timpul unui discurs cu ocazia celei de-a doua aniversări a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Zelenski a mulțumit țărilor G7 pentru conducerea lor prin videoconferință sâmbătă, spunând:

„Știți foarte bine tot ce avem nevoie pentru a ne proteja cerul și pentru a ne întări armata pe uscat. Și știți tot ce avem nevoie pentru a ne susține și a continua succesul în mare. Și știți perfect că avem nevoie de toate acestea în timp, și contam pe voi.”

Zelenski a vorbit alături de premierul canadian Justin Trudeau, premierul italian Giorgia Meloni și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în capitala ucraineană Kiev.

Zelenski a mai spus că victoria asupra Rusiei va însemna întreaga comunitate globală a națiunilor și dreptul internațional va prevala. „Vă rugăm să rețineți că ambițiile și revanșismul imperial pot fi învinse doar împreună cu cei infectați de ele și acesta este ceea ce deschide spațiul pentru adevărata securitate și dezvoltarea democrației”, a spus el.

UPDATE 3:00-Doi ani de război. Europa iese în stradă pentru Ucraina

La doi ani de la invazia Rusiei în țara lui Zelenski, Europa a ieșit în stradă pentru a-și arăta susținere pentru Ucraina. Omenii au protestat la Berlin, Londra, Paris și în alte orașe europene, fluturând steagul albastru-galben si cerând încetarea războiului.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

În această după-amiază, cel puțin 27 de persoane au fost reținute în nouă orașe ruse pentru exprimarea suportului față de Navalny, potrivit grupului de drepturi civile OVD-Info care urmărește arestările politice.

Printre cei arestați s-a numărat și Sergei Karabatov, în vârstă de 64 de ani, care a lăsat flori la un monument din Moscova în memoria victimelor represiunii politice, împreună cu o notă scrisă de mână care spunea: „Nu credeți că acesta este sfârșitul”.

De asemenea, a fost arestată și Aida Nuriyeva, care a stat într-o stradă cu un panou care spunea: „Putin este ucigașul lui Navalny”.

Citește și