• Persoanele cu microplastice și nanoplastice în placa care căptușește un vas de sânge major în gât pot avea un risc mai mare de atac de cord.
  • Microplasticele sunt definite ca particule mai mici de 5 milimetri, iar nanoplasticele sunt mult mai mici – atât de mici încât pot fi văzute doar cu microscoape specializate.
  • Oamenii pot inhala și ingera particulele de plastic. Plasticul poate pătrunde în corp și prin piele.

Persoanele cu microplastice și nanoplastice în placa care căptușește un vas de sânge major în gât pot avea un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces, conform Yahoo News.

Descoperirile, publicate miercuri în The New England Journal of Medicine, sunt pentru prima dată când oamenii de știință au legat aceste particule minuscule de plastic, rezultatul poluării degradate cu plastic, de bolile cardiovasculare.

Microplasticele sunt definite ca particule mai mici de 5 milimetri, iar nanoplasticele sunt mult mai mici – atât de mici încât pot fi văzute doar cu microscoape specializate. În ultimii ani, ubicuitatea lor a devenit de netăgăduit: au fost găsite în zăpadă proaspătă din Antarctica și la adâncurile șanțului Marianelor, precum și în sângele uman; lapte matern; urină; și țesutul placentar, pulmonar și hepatic.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
ÎNCĂLZIREA CLIMEI SCHIMBĂ IERNILE
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV

Dr. Raffaele Marfella – cercetător în cardiologie în cadrul departamentului de științe medicale și chirurgicale avansate al Universității din Campania Luigi Vanvitelli din Napoli, Italia și autorul principal al noului studiu – a spus că el și colegii săi au inițiat studiul pentru a căuta noi riscuri. factori de boli cardiovasculare.

Ei știau de cantitatea enormă de poluare cu plastic degradat care contaminează planeta și s-au întrebat „dacă plasticul, sub formă de micro- sau nanoplastice, ar putea degrada și arterele noastre”, a spus Marfella într-un e-mail. Oamenii pot inhala și ingera particulele de plastic. Plasticul poate pătrunde în corp și prin piele.

Pentru a studia efectele, ei au apelat la un grup de pacienți deja programați pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale pentru o afecțiune numită stenoză a arterei carotide, în care placa, sau depozitele de grăsime, blochează fluxul sanguin normal. Cele două artere carotide ale corpului furnizează sânge către creier, față și gât. Cercetătorii au analizat placa îndepărtată de la 257 de pacienți și au urmărit starea de sănătate a pacienților timp de o medie de 34 de luni după operație.

Ei au găsit particule de plastic – în principal nanoplastice – în placa a 150 de pacienți. La urmărire, infarct miocardic non-fatal, accident vascular cerebral nefatal sau deces din orice cauză a avut loc la 20% dintre acești pacienți și la 7,5% dintre pacienți fără particule de plastic detectabile.

După ajustarea în funcție de vârstă, sex, indice de masă corporală și condiții de sănătate, cum ar fi diabetul și colesterolul anormal, pacienții cu niveluri detectabile de plastic au avut „risc de aproape cinci ori mai mare de apariție a unui eveniment cardiovascular” decât ceilalți pacienți, a spus Marfella.

Citește și