• În februarie 2024, temperatura medie globală a fost de 13,54°C, cu 0,12°C mai mare decât în februarie 2016, recordul precedent.
  • Începând din iunie 2023, în fiecare lună au fost înregistrate noi maxime de temperatură pentru această perioadă a anului.
  • Suprafața mării la nivel mondial este cea mai caldă înregistrată vreodată, în timp ce gheața de mare din Antarctica a atins din nou minime extreme.

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună februarie din istoria modernă a lumii, potrivit serviciului climatic al UE, extinzând seria de recorduri lunare la nouă consecutive.

Începând din iunie 2023, în fiecare lună au fost înregistrate noi maxime de temperatură pentru această perioadă a anului, scrie BBC.

Suprafața mării la nivel mondial este cea mai caldă înregistrată vreodată, în timp ce gheața de mare din Antarctica a atins din nou minime extreme.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Temperaturile sunt în continuare stimulate de fenomenul meteorologic El Niño din Pacific, dar schimbările climatice cauzate de om sunt de departe principalul factor care determină această căldură.

„Gazele cu efect de seră care captează căldura sunt, fără echivoc, principalul vinovat”, subliniază profesorul Celeste Saulo, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale.

Concentrațiile de dioxid de carbon se află la cel mai ridicat nivel din ultimii cel puțin două milioane de ani, potrivit organismului ONU pentru climă, și au crescut din nou la niveluri aproape record în ultimul an.

Aceste gaze care se încălzesc au contribuit la faptul că februarie 2024 a fost cu aproximativ 1,77C mai cald decât în perioada „preindustrială” – înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili -, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE.

Citește și