• Papa Francisc a sugerat că Ucraina ar trebui să negocieze direct cu Rusia pentru a găsi o soluție de pace, deși Ucraina a rămas fermă în privința inițiativei în negocierile de pace.
  • Observând că situația se deteriorează pentru Ucraina, Papa a subliniat curajul necesar pentru a iniția negocieri și a menționat că acest lucru nu ar trebui interpretat ca o capitulare.
  • Președintele turc Erdogan a oferit să găzduiască un summit de pace între Ucraina și Rusia, evidențiind eforturile internaționale pentru a media conflictul.

Într-un interviu, Papa Francisc a spus că, în fața înfrângerii, Ucraina ar trebui să ia în considerare să stea la o masă cu Rusia pentru a duce discuții de pace și a negocia încheierea războiului, scrie Euronews.

Papa Francisc a spus că Ucraina, aflată în fața unei posibile înfrângeri, ar trebui să aibă curajul să negocieze încheierea războiului cu Rusia și să nu-i fie rușine să stea la aceeași masă pentru a duce discuții de pace.

„Cred că cel mai puternic este cel care privește situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază”, a spus Francisc, adăugând că discuțiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaționale.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Ucraina rămâne fermă să nu se implice direct cu Rusia în negocierile de pace, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus de mai multe ori că inițiativa în negocierile de pace trebuie să aparțină țării care a fost invadată.

Rusia câștigă amploare pe câmpul de luptă în război, acum la al treilea an, iar Ucraina este fără muniții. Între timp, unii dintre aliații Ucrainei din Occident ridică delicat perspectiva trimiterii de trupe.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat sâmbătă că Francisc a preluat termenul „steagul alb” care a fost folosit de intervievator. El a emis o declarație de clarificare după ce comentariile papei „steagul alb” au stârnit critici conform cărora el se alătură Rusiei în conflict.

Pe tot parcursul războiului, Francisc a încercat să mențină neutralitatea diplomatică tradițională a Vaticanului, dar aceasta a fost adesea însoțită de aparentă simpatie față de rațiunea rusă pentru invadarea Ucrainei, cum ar fi atunci când a remarcat că NATO „latră la ușa Rusiei” cu expansiunea sa spre est. .

Francis a spus că „cuvântul „negociere” este un cuvânt curajos”.

„Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a spus el. „Negocierile nu sunt niciodată o capitulare”.

Papa le-a reamintit oamenilor că unele țări s-au oferit să acționeze ca mediatori în conflict.

„Astăzi, de exemplu, în războiul din Ucraina, sunt mulți care vor să medieze”, a spus el. „Turcia s-a oferit pentru asta. Si altii. Nu vă fie rușine să negociați înainte ca lucrurile să se înrăutățească”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan – a cărui țară membră NATO a căutat să-și echilibreze relațiile strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia – a oferit vineri în timpul unei vizite a lui Zelenski pentru a găzdui un summit de pace între cele două țări.

Citește și