• Activiștii vor să introducă în limba română „X” la finalul cuvintelor.
  • Prietenii ar deveni „prietenx”, colegii – colegx, toți – totx.
  • Limba româna e o limbă prea masculină, justifică activiștii.
  • Publicații comunitare, precum CUTRA, folosesc terminația în „x” de câțiva ani.

Mult e dulce și neutră limba ce-o vorbim. Sau cel puțin asta vor activiștii care s-au săturat de limba română de acum care este prea masculină. Activiștii și asociațiile LGBT cer să fie modificată limba română – să introducă forma neutră de gen cu „X” la finalul cuvintelor.

Exemple:
Prieteni -> PrietenX
Autor / autoarea -> AutorX
Activiști -> ActivistX
Toți învățăm unul de la altul ->Toțx învățăm unx de la altx

Ce vor activiștii mai exact? Ca de acum încolo să te poți prezenta: „sunt simplu… X-ulescu” – fără să lași loc de „doamnă” sau „domnule”. Grupul de prieteni va fi grupul de prieteniX – ca să se aplice și în cazul prietenilor. Și deși e complicat… ușor ușor vom învăța „uniX de la altiX”. Și totuși pix-ul… tot pix rămâne.

Recomandări

CINE VINE DUPĂ ȘOIGU
UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
CANADA, AFECTATĂ DE INCENDII
TELEGRAM SAU SIGNAL?

Un grup de activiști queer propune introducerea unei noi terminații pentru cuvintele din limba română, „x”, care să înlocuiască genurile gramaticale masculin/feminin. Membrii comunității văd în această idee o modalitate de acceptare a persoanelor care nu se asociază niciunui sex și de înțelegere mai bună a acestora. Pentru unii, ideea are chiar și miză politică – „demasculinizarea limbii române”, iar propunerea a stârnit o dezbatere vie în mediul online.

Citește și