• Racheta trebuia să decoleze joi, dar lansarea a fost oprită de un sistem automat de siguranță cu aproximativ 20 de secunde înainte de lansare.
  • Racheta rusă Soyuz a fost lansată fără probleme sâmbătă de la instalația Baikonur din Kazahstan.
  • NASA și partenerii săi speră să continue să opereze avanpostul orbital până în 2030.

O rachetă care transporta astronauți din SUA, Rusia și Belarus către Stația Spațială Internațională a decolat cu succes, la câteva zile după ce lansarea sa a fost întreruptă în mod dramatic cu câteva secunde înainte, scrie Sky News.

Racheta rusă Soyuz a fost lansată fără probleme sâmbătă de la instalația Baikonur din Kazahstan. Capsula sa spațială, care îi transporta pe astronautul NASA Tracy Dyson, pe rusul Oleg Novitsky și pe Marina Vasilevskaya din Belarus, s-a desprins cu succes și a intrat pe orbită opt minute mai târziu.

Capsula urmează să parcurgă o călătorie pe 34 de orbite în următoarele două zile pentru a se andoca la Stația Spațială Internațională, luni după-amiază.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Inițial, lansarea a fost planificată pentru joi, dar a fost oprită de un sistem automat de siguranță cu aproximativ 20 de secunde înainte de decolarea programată. Șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, a declarat că o scădere bruscă de tensiune la o sursă de energie a declanșat sistemul de siguranță pentru a întrerupe lansarea.

Dacă lansarea ar fi avut loc așa cum era programată joi, călătoria ar fi fost mult mai scurtă, necesitând doar două orbite.

Cei trei astronauți urmează să se alăture echipajului stației, format din astronauții NASA Loral O’Hara, Matthew Dominick, Mike Barratt și Jeanette Epps, precum și din astronauții ruși Oleg Kononenko, Nikolai Chub și Alexander Grebenkin. Novitsky, Vasilevskaya și O’Hara urmează să se întoarcă pe Pământ pe 6 aprilie.

Stația spațială, care a servit drept simbol al cooperării internaționale de după Războiul Rece, este acum unul dintre ultimele domenii de colaborare rămase între Rusia și Occident. NASA și partenerii săi speră să continue să opereze avanpostul orbital până în 2030.

Citește și