• Somnul mai lung de 90 de minute te poate lăsă morocănos și nu vei mai putea dormi.
  • Medicii recomandă un pui de somn de 20-30 de minute pentru a primi energie.
  • Lipsa de somn este asociată cu mai multe boli precum AVC, diabet și tulburări psihice.

Poate că ai stat treaz toată noaptea să te uiți la serialul favorit, sau să scrollezi pe TikTok. S-a făcut dimineața, și trebuie să te duci la muncă. Dar cum compensezi noaptea pierdută? Un pui de somn la prânz poate pare soluția perfectă, însă există și riscuri.

Cum facem să recuperăm somnul pierdut?

Este normal să ai o noapte de somn precară din când în când. Dar dacă nu dormi în mod constant pe parcursul nopții, acest lucru poate duce la o serie de probleme de sănătate. Chiar dacă câteva ore de somn pe timp de noapte și un pui de somn în timpul zilei ar putea însuma șase sau mai multe ore în total, beneficiile pentru sănătate nu se adună în același mod.

Siestele scurte, de mai puțin de 90 de minute, includ de obicei doar fazele mai light ale somnului. Și în timp ce siestele de peste 90 de minute pot include un somn profund benefic, acestea vor fi mai susceptibile decât cele mai scurte de a te lăsa cu o senzație de amețeală și poți deveni chiar morocănos.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Dacă lucrezi de obicei în timpul zilei, de exemplu, un somn de 20-30 de minute îți poate reda vigilența fără să te lase amețit sau să îți perturbe somnul în noaptea următoare. Această lipsă de somn, spun experții, este asociată cu o serie de riscuri crescute pentru sănătate, inclusiv pentru obezitate, hipertensiune arterială, diabet, boli coronariene, accident vascular cerebral și tulburări psihice. Așadar, asigură-te că prinzi măcar câteva ore de somn noaptea.

Citește și