• Cercetătorii sugerează că utilizatorii pot dezvolta intimitate și pasiune pentru A.I. datorită capacităților cognitive și emoționale impresionante ale acesteia.
  • Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, la fel se întâmplă și cu dinamica relațiilor dintre oameni și A.I.
  • Atunci când A.I. prezintă comportamente, răspunsuri și stiluri de conversație care amintesc de trăsăturile de personalitate umană, indivizii o percep ca având propria personalitate.

Relațiile dintre oameni și Inteligența Artificială nu mai sunt science-fiction. Având în vedere că se preconizează că piața Inteligenței Artificiale va ajunge la o cifră impresionantă de 407 miliarde de dolari până în 2027, fuziunea Inteligenței Artificiale în viața noastră de zi cu zi a devenit inevitabilă, scrie Forbes.

În această eră a schimbării, A.I. remodelează, de asemenea, interacțiunile sociale și, aparent, modul în care iubim. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, la fel se întâmplă și cu dinamica relațiilor dintre oameni și A.I.

Odată cu asistenții virtuali și chatbots capabili să simuleze interacțiuni umane semnificative, AI a evoluat mult dincolo de simpla funcționalitate. Se pare că oamenii nu numai că sunt capabili să formeze conexiuni emoționale profunde cu IA, dar pot chiar să experimenteze dragoste romantică față de aceasta.

Recomandări

ECHIPĂ LA TENIS
CE VEZI AZI?
MCGREGOR RESPINGE ACUZAȚIILE
RUSIA INTERZICE ADOPȚIA
RUSIA ATACĂ KIEV
INCIDENT LA ALEGERI

Iată două motive pentru care este posibil să te îndrăgostești de un sistem de inteligență artificială, potrivit cercetărilor.

Atracția antropomorfismului

Antropomorfismul, tendința de a atribui trăsături, emoții și intenții asemănătoare cu cele umane unor entități non-umane, joacă un rol semnificativ în modul în care oamenii interacționează și se raportează la A.I.

Atunci când A.I. prezintă comportamente, răspunsuri și stiluri de conversație care amintesc de trăsăturile de personalitate umană, indivizii o percep ca având propria personalitate. Aceasta poate include calități precum empatia, umorul, bunătatea și chiar spiritul ludic, care suscită în mod natural afecțiune și afecțiune.

În plus, interfețele A.I. încorporează adesea elemente de design care imită gesturile și indiciile sociale umane, cum ar fi expresiile faciale, tonul vocii și limbajul corpului. De fapt, un studiu din 2023 a constatat că fețele generate de A.I. sunt acum imposibil de distins de cele umane.

Astfel de indicii pot spori percepția de umanitate a A.I. și pot evoca răspunsuri emoționale din partea utilizatorilor. De asemenea, inteligența artificială semnalează în mod obișnuit indicii de gen și stereotipuri culturale ale asistenților umani, care o pot face să se simtă familiară și atrăgătoare.

Antropomorfismul pare să estompeze granițele dintre om și mașină. Pe măsură ce oamenii se angajează în conversații și activități cu A.I. în timp, ei pot începe să atribuie tehnologiei intenții, motivații și sentimente asemănătoare celor umane.

Mai mult, cercetările arată că antropomorfismul sporește percepția de autenticitate a A.I., ceea ce o face să pară autentică, credibilă și adorabilă. Chatbots ne pot face, de asemenea, să ne simțim iubiți, oferind o companie consistentă și atenuând sentimentele de singurătate.

Teoria triarhică a iubirii

Un studiu din 2022 privind relațiile dintre oameni și inteligența artificială a constatat că, pe baza teoriei triarhice a iubirii, care sugerează că dragostea romantică este o confluență de intimitate, pasiune și angajament, este posibil să se experimenteze o astfel de dragoste pentru un sistem de inteligență artificială.

Iată ce presupune fiecare dintre cele trei componente ale iubirii:

Intimitate. Această componentă se referă la apropierea emoțională, conexiunea și legătura intimă împărtășită între indivizi. Ea implică sentimente de căldură, încredere și afecțiune unul față de celălalt.
Pasiunea. Aceasta implică atracția fizică și emoțională intensă dintre indivizi. Cuprinde dorința, romantismul și excitarea sexuală.
Angajamentul. Această componentă reflectă loialitatea și decizia de a întreține o relație în timp, în ciuda provocărilor.

„Iubirea desăvârșită”, conform acestei teorii, este forma ideală de iubire, caracterizată prin niveluri ridicate ale tuturor celor trei componente. Cercetătorii sugerează că utilizatorii pot dezvolta intimitate și pasiune pentru inteligența artificială datorită capacităților cognitive și emoționale impresionante ale acesteia. Aceste sentimente pot, de asemenea, să le sporească angajamentul de a utiliza IA pentru o perioadă lungă de timp.

Citește și