• Billie Eilish, Nicki Minaj și alți artiști cer stoparea utilizării „prădătoare” a Inteligenței Artificiale în industria muzicală, exprimând îngrijorări cu privire la cursa tehnologică necontrolată.
  • Aceștia solicită companiilor să se angajeze să nu dezvolte instrumente AI care să submineze talentele umane și să ofere compensații juste pentru munca artiștilor.
  • Există un dezacord în industrie cu privire la utilizarea AI-ului în muzică, cu unii artiști susținând tehnologia, în timp ce alții se tem de impactul său asupra creativității umane și drepturilor de autor.

Billie Eilish și Nicki Minaj se numără printre cei 200 de artiști care cer oprirea utilizării „prădătoare” a Inteligenței Artificiale (AI) în industria muzicală, scrie BBC.

Într-o scrisoare deschisă, semnată, de asemenea, de Katy Perry și moșia lui Frank Sinatra, ei avertizează că AI „va pune în mișcare o cursă până la capăt” dacă nu este verificată.

Giganții tehnologici, inclusiv YouTube, au testat instrumente de muzică AI.

Recomandări

A MURIT BELA KAROLYI
ACUZAȚII PESTE ACUZAȚII
CÂND E GATA RĂZBOIUL?
CUM RĂMÂNE CU MIGRANȚII
LIBANUL E ATACAT
ATAC LA CASA LUI BIBI

„Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării de pradă a Inteligenței Artificiale pentru a fura vocile și asemănările artiștilor”, au spus aceștia.

Ei au cerut firmelor de tehnologie să se angajeze să nu dezvolte instrumente de generare a muzicii cu Inteligență Artificială „care subminează sau înlocuiesc talentul uman al compozitorilor și artiștilor sau ne refuză o compensație echitabilă pentru munca noastră”.

Într-o scrisoare deschisă organizată de grupul de campanie Alianța pentru Drepturile Artiștilor și postată pe site-ul de scris Medium, artiștii spun că Inteligența Artificială va „încălca drepturile noastre și va devaloriza drepturile artiștilor umani” dacă este folosită iresponsabil.

Ei au spus că modul în care munca artiștilor este folosită pentru a antrena unele modele și sisteme AI a fost „un atac asupra creativității umane” și au avertizat că este folosită pentru a „încălca drepturile creatorilor și pentru a distruge ecosistemul muzical”.

Tom Kiehl, șeful interimar al asociației industriale din UK Music, a declarat că împărtășește preocupările artiștilor care se tem că munca lor este folosită pentru a antrena AI fără permisiunea lor.

„Acest lucru înseamnă spălare a muzicii și orice companie implicată în aceste practici trebuie să se oprească și să adopte o abordare mai responsabilă a industriei noastre muzicale”, a spus el.

„Asigurarea că artiștii și-au dat consimțământul și primesc credite și compensații adecvate pentru utilizarea lucrărilor lor pe sistemele AI trebuie să fie fundamentul unei abordări mai responsabile”.

Ce spun artiștii?

Artiști care acoperă discipline și genuri creative au vorbit despre modul în care AI este folosită în ultimele luni, după ce o melodie care a folosit AI pentru a imita vocile lui Drake și The Weeknd a devenit virală online.

Drake și-a exprimat dezaprobarea față de cântecul care suna foarte mult ca el – dar a fost de fapt generat folosind instrumente de clonare a vocii AI – și a apărut pe Spotify și Apple Music înainte de a fi retras brusc.

De atunci, alți artiști au vorbit despre asta, Sting spunând BBC că crede că muzicienii se confruntă cu „o bătălie” pentru a-și apăra munca împotriva ascensiunii cântecelor scrise de AI.

„Piedele muzicii ne aparțin nouă, ființelor umane”, a spus el.

Dar nu toți muzicienii se opun dezvoltării sau utilizării AI în industria muzicală, iar artistul electronic Grimes și DJ David Guetta sunt printre cei care susțin utilizarea unor astfel de instrumente AI.

Grimes a încurajat chiar fanii și muzicienii în devenire să-și folosească vocea „fără penalizare” și a spus că va împărți redevențele pentru melodiile de succes generate de AI folosind vocea ei.

Citește și