• „Acelaşi ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mişca cu o viteză diferită pe Lună”, a declarat într-un interviu Kevin Coggins, şeful departamentului de comunicaţii spaţiale şi navigaţie al NASA.
  • NASA îşi propune să trimită misiuni de astronauţi pe Lună în următorii ani şi să stabilească o bază lunară ştiinţifică.
  • NASA îşi propune să trimită misiuni de astronauţi pe Lună în următorii ani şi să stabilească o bază lunară ştiinţifică

Casa Albă a cerut NASA să stabilească un standard de timp unificat pentru Lună şi alte corpuri cereşti, în timp ce Statele Unite urmăresc să stabilească norme internaţionale în spaţiu, pe fondul unei curse pentru Lună în creştere între naţiuni şi companii private, relatează Reuters.

Şeful Biroului de politică ştiinţifică şi tehnologică al Casei Albe (OSTP), potrivit unei note consultate de Reuters, a instruit agenţia spaţială să colaboreze cu alte părţi ale guvernului american pentru a elabora un plan până la sfârşitul anului 2026 pentru stabilirea a ceea ce a numit un timp lunar coordonat (LTC).

Forţa gravitaţională diferită, şi potenţial alţi factori, pe Lună şi pe alte corpuri cereşti schimbă modul în care se desfăşoară timpul în raport cu modul în care este perceput pe Pământ. Printre altele, LTC ar oferi un punct de referinţă pentru măsurarea timpului pentru navele spaţiale şi sateliţii lunari care au nevoie de o precizie extremă pentru misiunile lor.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Acelaşi ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mişca cu o viteză diferită pe Lună„, a declarat într-un interviu Kevin Coggins, şeful departamentului de comunicaţii spaţiale şi navigaţie al NASA.

În nota şefului OSTP, Arati Prabhakar spune că pentru o persoană aflată pe Lună un ceas bazat pe Pământ ar părea să piardă în medie 58,7 microsecunde pe zi terestră şi ar veni cu alte variaţii periodice care ar îndepărta şi mai mult timpul lunar de timpul terestru.

În cadrul programului său Artemis, NASA îşi propune să trimită misiuni de astronauţi pe Lună în următorii ani şi să stabilească o bază lunară ştiinţifică care ar putea ajuta la pregătirea viitoarelor misiuni pe Marte. 

cşi că comunicaţiile dintre Pământ, sateliţii lunari, bazele şi astronauţii sunt sincronizate.

Discrepanţele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori de cartografiere şi localizare a poziţiilor de pe Lună sau de pe orbită, a spus oficialul. „Imaginaţi-vă dacă lumea nu şi-ar sincroniza ceasurile la aceeaşi oră – cât de perturbator ar putea fi acest lucru şi cât de provocator ar deveni lucrurile de zi cu zi”, a spus oficialul.

Citește și