• Este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei.
  • De asemenea, gradul de îndatorare, datoria raportată la PIB, a trecut în ianuarie de 50%.
  • Pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor a programat împrumuturi de 181 miliarde de lei.

Datoria publică a României a crescut în ianuarie la 801,69 miliarde de lei, de la 782,17 miliarde lei la finele lunii decembrie, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei. De asemenea, gradul de îndatorare, datoria raportată la PIB, a trecut în ianuarie de 50%, la 50,2% din PIB, însă aceasta ar putea fi o situație temporară, în contextul în care Guvernul a împrumutat mult în ianuarie (ulterior și în februarie), iar plățile mai mari la datorie sunt mai târziu în cursul anului, în timp ce în perioada următoare va fi majorată și baza de calcul a îndatorării (în PIB al ultimelor patru trimestre, la care se face raportarea, primul trimestru din acest an va înlocui primul trimestru din 2023).

Pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor a programat împrumuturi de 181 miliarde de lei, pentru a plăti datoriile mai vechi care ajung la scadență și pentru a acoperi deficitul bugetar. Datoria publică guvernamentală contractată în anul 2023, în sumă de 203,9 miliarde lei, a acoperit necesarul de finanțare, a consolidat rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului și a asigurat prefinanțarea  parțială a necesităților de finanțare pentru anul 2024. Guvernul estimează, în cea mai recentă Strategie Fiscal-Bugetară, un grad de îndatorare de 48,7% din PIB pentru finele anului 2024, urmat de 49,9% din PIB în 2025 și 50,6% din PIB în 2026.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Citește și