• Schimbările climatice ar putea intra „pe un teritoriu necunoscut” dacă temperaturile nu scad.
  • „Până la sfârșitul verii, dacă vom avea în continuare temperaturi record în Atlanticul de Nord sau în altă parte, atunci vom fi intrat pe un teritoriu necunoscut”.
  • „Dacă nu acționăm, ne angajăm spre un viitor în care 2023 va fi noua normalitate.”

Schimbările climatice ar putea intra „pe un teritoriu necunoscut” dacă temperaturile nu scad până la sfârșitul anului, a declarat pentru BBC un important om de știință.

Avertismentul a venit după ce datele au arătat că luna trecută a fost cel mai cald martie înregistrat vreodată în lume, extinzând seria de recorduri lunare de temperatură la 10 la rând. Acest lucru a alimentat îngrijorarea unora că lumea ar putea intra într-o nouă fază de schimbări climatice și mai rapide.

Un sistem meteorologic numit El Niño se află în spatele unei părți din căldura recentă. Temperaturile ar trebui să scadă temporar după ce El Niño va dispărea în lunile următoare, dar unii oameni de știință sunt îngrijorați că s-ar putea să nu se întâmple acest lucru.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

„Până la sfârșitul verii, dacă vom avea în continuare temperaturi record în Atlanticul de Nord sau în altă parte, atunci vom fi intrat pe un teritoriu necunoscut”, a declarat pentru BBC News Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al Nasa.

Luna martie 2024 a fost cu 1,68C mai caldă decât în perioada „preindustrială” – înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili. Deocamdată, tendințele de încălzire pe termen mai lung sunt încă destul de conforme cu așteptările, iar majoritatea cercetătorilor nu cred că clima a intrat într-o nouă fază. Dar oamenii de știință se străduiesc să explice exact de ce sfârșitul anului 2023 a fost atât de cald.

Recordul din martie era așteptat. El Niño, care a început în iunie anul trecut și a atins un vârf în decembrie, a adăugat căldură la căldura introdusă în atmosferă de arderea combustibililor fosili, principalul factor care determină temperaturile ridicate. Dar temperaturile au început să doboare recorduri cu o marjă deosebit de mare în jurul lunii septembrie anul trecut, iar atunci, El Niño era încă în curs de dezvoltare, deci nu poate explica toată căldura suplimentară.

Actualul El Niño este acum în declin și se va încheia probabil în următoarele două luni. Dar oamenii de știință sunt siguri de un lucru: modul în care se poate opri încălzirea lumii este reducerea rapidă a emisiilor de gaze care încălzesc planeta.

„Avem această fereastră în următorii ani pentru a încerca să atenuăm impactul schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor”, spune Dr. Angélique Melet de la Mercator Ocean International.

„Înțeleg provocările, dar este de asemenea adevărat că, dacă nu acționăm, ne angajăm spre un viitor în care 2023 va fi noua normalitate.”

Citește și