• Ungaria va prelua de la Belgia președinția Uniunii Europene pe 1 iulie, funcție pe care o va deține până pe 31 decembrie.
  • Viktor Orbán consideră că partidele suveraniste” de dreapta vor obține multe voturi în UE și el va fi cel care va unifica aceste forțe.
  • Premierul ungar ar vrea ca UE să fie o cooperare a statelor suverane, fără coordonarea unei comisii centrale, cum ar fi Comisia Europeană.

Premierul ungar Viktor Orbán repetă tot mai des că nu vrea ca Ungaria să iasă din Uniunea Europeană, ci să o repare. O analiză Politico arată că el are un plan bine detaliat, la care lucrează sistematic.

Trebuie să mergem mai adânc, să ocupăm poziții, să adunăm aliați și să reparăm Uniunea Europeană”, declara premierul ungar, în vârstă de 60 de ani, într-un interviu la sfârșitul anului trecut. Nu este suficient să fim furioși. Trebuie să preluăm controlul asupra Bruxelles-ului”.

Orbán s-a dezlănțuit de mult timp împotriva UE, folosind-o ca țap ispășitor pentru a stârni sprijinul populist și prezentând relația țării sale cu Bruxelles ca o bătălie noi contra ei” pentru a impune o ideologie de dreapta bazată pe naționalism și pe valorile familiei tradiționale.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Dar în ultimii ani – și în special de la realegerea sa pentru un al cincilea mandat în aprilie 2022 – a avut loc o schimbare în tonul lui Orbán și o schimbare în abordarea sa față de UE.

În liderul ungar, UE se confruntă cu un nou tip de eurosceptic, unul care nu dorește să părăsească blocul, ci să îl modeleze, punându-și amprenta asupra politicilor, de la sprijinul acordat Ucrainei la lupta împotriva schimbărilor climatice și până la migrație.

Orbán a investit bani și resurse la Bruxelles

Orbán a investit bani și resurse la Bruxelles, construind infrastructura necesară pentru a influența discuțiile din capitala UE, în timp ce se pregătește să preia președinția rotativă a blocului în iulie, în urma unei creșteri așteptate a extremei drepte la alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Dacă vrem să păstrăm libertatea și suveranitatea Ungariei, trebuie să ocupăm Bruxelles-ul și să aducem schimbări în Uniunea Europeană”, a declarat Orbán la un miting organizat la Budapesta pentru a marca ziua națională a Ungariei pe 15 martie.

Zsuzsanna Szelenyi, o fostă aliată devenită critic al lui Orbán și autoare a cărții Tainted Democracy”, a declarat că eforturile premierului de a modela dezbaterea politică din Europa – și de a crea legături cu conservatorii cu idei similare din Statele Unite – reflectă încrederea în sine a unui lider care nu se mai confruntă cu o opoziție semnificativă la Budapesta, după ce a fost reales în 2022 cu o majoritate de două treimi în parlamentul ungar.

Deși Orbán are un nou adversar sub forma lui Péter Magyar, un fost oficial din partidul Fidesz al liderului ungar, nu este clar încă dacă parvenitul se va dovedi a fi o amenințare serioasă. Între timp, Orbán se află sub presiune din partea Bruxelles-ului, unde liderii UE au amenințat că îi vor tăia finanțarea din cauza îngrijorărilor legate de democrația și libertatea presei în Ungaria.

Orbán nu trebuie să-și facă griji cu privire la pierderea puterii acasă, deoarece a acumulat o putere uriașă”, a declarat Szelenyi. Ținta sa este acum mai largă decât Ungaria. Acest lucru este destul de evident de ceva vreme. El vrea nu doar să își protejeze regimul din Ungaria, ci și să influențeze cultura politică din Europa. Bruxelles este piatra de temelie a acestui lucru”.

Citește și