• Abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu în războiul din Gaza este o „greşeală”, a declarat preşedintele american Joe Biden.
  • De asemenea, Biden a mai spus anterior că bombardamentele Israelului în Gaza sunt „nediscriminatorii” şi că acţiunile sale militare sunt „exagerate”.
  • Statele Unite au protejat în mod tradiţional Israelul în Consiliul de Securitate al ONU şi s-au opus prin veto la trei proiecte de rezoluţie privind războiul din Gaza.

Abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu în războiul din Gaza este o „greşeală”, a declarat preşedintele american Joe Biden într-un interviu publicat marţi, oferind noi critici la adresa modului în care Israelul gestionează conflictul.

„Cred că ceea ce face el este o greşeală. Nu sunt de acord cu abordarea sa”, a declarat Biden în comentariile pentru Univision, o reţea de televiziune americană de limbă spaniolă.

De asemenea, Biden a mai spus anterior că bombardamentele Israelului în Gaza sunt „nediscriminatorii” şi că acţiunile sale militare sunt „exagerate”.

Recomandări

VA AVEA UE NOI MEMBRI?
UNDE SCHIEZI AZI?
CINE E BABSI ZANGERL?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z INVESTEȘTE ÎN MENTORAT ONLINE

Casa Albă a precizat săptămâna trecută că preşedintele american, într-o convorbire telefonică cu Netanyahu, a ameninţat că va condiţiona sprijinul SUA pentru ofensiva Israelului de luarea de către acesta a unor măsuri concrete pentru a proteja lucrătorii umanitari şi civilii. Acest apel a urmat unui atac aerian israelian care a ucis şapte membri ai grupului de ajutorare World Central Kitchen.

„Ceea ce solicit este ca israelienii să ceară pur şi simplu o încetare a focului, să permită, pentru următoarele şase, opt săptămâni, accesul total la toate alimentele şi medicamentele care intră în ţară”, a declarat Biden în interviul de marţi.

Săptămânile de negocieri nu au reuşit să producă un acord de încetare a focului, dar presiunea internaţională este în creştere.

Israelul a primit mai mult ajutor extern din partea SUA decât orice altă ţară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, deşi asistenţa anuală a fost eclipsată timp de doi ani de fondurile şi echipamentele militare trimise în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022.

Statele Unite au protejat în mod tradiţional Israelul în Consiliul de Securitate al ONU şi s-au opus prin veto la trei proiecte de rezoluţie privind războiul din Gaza. S-a abţinut luna trecută, când Consiliul de Securitate a cerut o încetare imediată a focului.

Citește și