• Marea Britanie și UE se află la „o distanță foarte mică” de un acord post-Brexit.
  • Acordul face referire la frontiera Gibraltar – Spania.
  • David Cameron a părăsit Bruxelles-ul fără să dea vreo declarație.

Marea Britanie și UE se află la „o distanță foarte mică” de un acord post-Brexit care să garanteze libera circulație la frontiera dintre Gibraltar și Spania, a declarat Ministrul Principal din Gibraltar, conform The Guardian.

În urma unei întâlniri între Ministrul britanic de Externe, David Cameron, Ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, și Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, s-a ajuns la un acord cu privire la aspectele care au blocat negocierile în ultimii cinci ani.

Acesta include o schiță de pact privind prezența UE pe aeroportul din Gibraltar pentru a asigura reglementarea persoanelor și a bunurilor care intră în UE.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

David Cameron a părăsit Bruxelles după întâlnire fără a vorbi cu reporterii, însă Ministrul-Șef al Gibraltarului, Fabian Picardo, și Albares au declarat că întâlnirea a fost pozitivă și constructivă.

Întrebat cât de aproape au fost de un tratat, Picardo a spus: „Suntem foarte, foarte, foarte, foarte aproape. În limba engleză spunem la distanță de scuipat, dar, de fapt, este frumos să spunem că suntem la distanță de sărutat”.

Unul dintre principalele puncte de conflict a fost cine controlează aeroportul Gibraltarului, care, conform acordului de liberă circulație propus, ar fi o frontieră externă a UE. Regatul Unit și Gibraltarul s-au împotrivit insistențelor Spaniei ca polițiștii de frontieră spanioli să își aibă sediul pe aeroport, care găzduiește și o bază RAF.

Toate părțile sunt nerăbdătoare să încheie un acord înainte de alegerile parlamentare din UE din iunie. Acesta ar pune capăt unei călătorii chinuitoare începute de referendumul Brexit din 2016, care a creat o potențială frontieră dură cu controale vamale și de pașapoarte între Gibraltar și Spania.

Într-o declarație comună a Comisiei Europene, Spaniei, Regatului Unit și Gibraltarului se arată că: „Discuțiile au avut loc într-o atmosferă constructivă, realizându-se progrese semnificative. Au fost convenite liniile politice generale, inclusiv în ceea ce privește aeroportul, mărfurile și mobilitatea. Negocierile vor continua în următoarele săptămâni pentru a încheia acordul dintre Regatul Unit și UE.”

Cu 15 000 de navetiști pe zi care traversează granița, există unele paralele cu Irlanda, care a obținut continuarea liberei circulații cu Irlanda de Nord ca parte a cadrului Windsor asigurat în martie 2023. Cu toate acestea, UE și Spania erau îngrijorate că, în cazul Gibraltarului, libera circulație ar oferi călătorilor libera circulație în Europa continentală mai largă.

Spania face parte din spațiul Schengen, care permite persoanelor să călătorească peste frontierele care implică 29 de țări fără controale de pașaport.

La referendumul pentru Brexit, 96% dintre alegătorii din Gibraltar au susținut rămânerea în UE. Micul teritoriu situat în extremitatea sudică a Spaniei depinde în mare măsură de accesul la piața UE pentru cei 34.000 de locuitori ai săi.

Citește și