• Home Office anulează restricțiile care erau aplicate greșit.
  • Mulți europeni s-au trezit cu afaceri închise și conturi bancare blocate.
  • Noile precizări oferă șanse celor care au ratat termenul de aplicare pentru rezidență.

Mii de cetățenii europeni care trăiau în UK înainte de Brexit au ratat termenul pentru solicitarea rezidenței.
În urma numeroaselor cazuri dezvăluite de presă, aceste persoane primesc o nouă șansă din partea Ministerului de Interne.

Guvernul britanic revine asupra situației cetățenilor comunitari care s-au trezit fără rezidență, deși trăiau și plăteau impozite legale în UK.

Ce schimbări va face ministerul britanic de Interne în cazul europenilor?

Home Office a revenit asupra unei decizii anterioare care împiedica cetățenii UE care au aplicat greșit pentru carduri de rezidență permanentă să depună aplicații târzii pentru statutul de rezident UE. Acest lucru a fost realizat în urma unor cazuri evidențiate de presă, în care cetățeni UE au întâmpinat dificultăți semnificative, precum blocarea conturilor bancare, din cauza lipsei de conștientizare a schemei de rezidență. Noua decizie va permite acestor persoane să aplice târziu, recunoscând nevoia de a proteja drepturile lor post-Brexit. Această decizie este considerată o victorie importantă pentru drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
PROTESTE LA EUROVISION
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ
EUROPA ÎȚI ADUCE MODA
HAILEY BIEBER ESTE GRAVIDĂ

Cum va fi implementată schimbarea?


Schimbarea va fi implementată prin noi ghiduri pentru funcționarii care primesc astfel cazuri, care acum vor considera aplicarea târzie a celor cu carduri de rezidență permanentă UE ca motiv rezonabil pentru întârziere. Aceasta reprezintă o recunoaștere importantă a faptului că mulți cetățeni UE nu au fost suficient de informați despre procedurile post-Brexit și necesită suport pentru a-și proteja drepturile. Totuși, grupul de campanie the3million a subliniat că ghidurile nu sunt suficient de explicite și ar putea forța cetățenii UE să „se roage” de funcionari pentru recunoașterea drepturilor lor.

Ce probleme au avut cetățenii UE din cauza Brexitului?


Mulți cetățeni UE au întâmpinat probleme grave după aplicarea necorespunzătoare pentru statutul de rezident. De exemplu, un restaurator italian, care a lucrat și a plătit impozite în Marea Britanie timp de 21 de ani, și-a găsit contul bancar blocat și a fost forțat să-și închidă afacerea. Aceste dificultăți au venit ca urmare a lipsei de conștientizare a schemei de rezidență UE, determinând o serie de consecințe devastatoare pentru viețile personale și profesionale ale acestor indivizi.

Citește și