• Ucraina a mai primit un tanc Beaver pentru așezarea podurilor, un vehicul blindat de geniu Dachs și nouă sisteme de deminare.
  • Cea mai recentă tranșă a mai inclus peste 29.000 de cartușe pentru sistemele antiaeriene Gepard, 7.500 de proiectile de artilerie de 155 mm, 18.000 de cartușe de 40 mm.
  • Berlinul a anunțat la 13 aprilie că intenționează să livreze încă un sistem Patriot Ucrainei.

UPDATE ORA 21:30 – SUA acuză Rusia că a folosit un agent de sufocare în Ucraina

Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat un tratat internațional prin utilizarea în Ucraina a unei arme chimice din perioada Primului Război Mondial. Departamentul de Stat a declarat că Rusia a desfășurat agentul de sufocare cloropicrin împotriva trupelor ucrainene și a folosit agenți de combatere a revoltelor „ca metodă de război”.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, cloropicrina este un iritant „cu caracteristicile unui gaz lacrimogen”. Acesta a fost folosit de Germania împotriva trupelor aliate în timpul Primului Război Mondial, dar de atunci a fost interzis pentru uz militar.

„Folosirea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor rusești de a alunga forțele ucrainene din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

UPDATE ORA 20:20 – SUA impun sute de noi sancțiuni legate de Rusia

SUA au impus noi sancțiuni legate de Rusia pentru sute de persoane și entități.

Un anunț publicat pe site-ul web al Trezoreriei a precizat că printre cei vizați se numără companii legate de proiectul rusesc de gaz natural lichefiat (GNL) 2 din Arctica.

Sancțiunile au fost aplicate și transportatorului aerian rus Pobeda, o filială a celei mai mari companii aeriene a țării, Aeroflot.

UPDATE ORA 18:30 – Aliații occidentali fac presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a înăspri sancțiunile împotriva Rusiei

Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană fac presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a demonstra că iau măsuri drastice împotriva firmelor care se sustrag sancțiunilor impuse Rusiei.

Trei surse occidentale distincte au declarat că sunt deosebit de îngrijorate de faptul că EAU exportă în Rusia cipuri de calculator, produse electronice, utilaje și alte produse sancționate care ar putea fi folosite pentru a ajuta efortul militar al Moscovei împotriva Ucrainei. Unele exporturi au crescut de când Rusia a fost lovită de sancțiunile occidentale, au afirmat sursele.

Statele occidentale au implementat sancțiuni împotriva Rusiei la scurt timp după începerea războiului din februarie 2022, dar alte țări nu trebuie neapărat să le aplice și ele.

Un oficial din Emiratele Arabe Unite a declarat că rămâne în dialog strâns cu partenerii săi internaționali, inclusiv cu SUA și UE, în ceea ce privește conflictul în curs de desfășurare din Ucraina și implicațiile acestuia pentru economia globală.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina speră să sporească stocarea gazelor pe timp de iarnă, în ciuda atacurilor rusești

Ucraina speră să stocheze în această iarnă 4 miliarde de metri cubi de gaz de la companii și comercianți străini, în ciuda creșterii atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice.

Oleksiy Chernyshov, directorul executiv al companiei energetice de stat Naftogaz, a declarat că Rusia a atacat infrastructura companiei de cinci ori din martie.

Compania lucrează la consolidarea apărării care poate proteja instalațiile de gaz vulnerabile de la suprafață, dar subliniază că are instalații subterane suficient de mari pentru a stoca 31 de miliarde de metri cubi. Această cantitate este suficientă pentru nevoile anuale ale Ucrainei și pentru surplusul de stocare din Europa.

Stocarea gazului ajută Ucraina să obțină profit, oferind în același timp Europei o flexibilitate suplimentară în ceea ce privește aprovizionarea, după ce continentul a redus importurile de gaz rusesc la începutul războiului.

UPDATE 15:00

În Germania, casa de vară a șefului concernului de apărare Rheinmetall Armin Papperger a fost incendiată, transmite Bild. Radicalii de stânga au revendicat incendiul și și-au explicat acțiunile spunând că compania germană se îmbogățește din cauza conflictului din Ucraina. Potrivit ziarului, pompierii au primit un semnal despre un incendiu în comuna Hermannsburg din statul federal Saxonia Inferioară dimineața devreme pe 30 aprilie. La ceva timp, pe platforma Indymedia a apărut un mesaj în care radicalii și-au asumat responsabilitatea incidentului.

UPDATE 14:00

Un înalt oficial rus din domeniul apărării ar fi fost interogat de Serviciul Federal de Securitate după reținerea unuia dintre colegii săi sub acuzația de luare de mită.

Ruslan Tsalikov este „numărul trei” în Ministerul Apărării de la Moscova, după ministrul Serghei Șoigu și șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, afirmă Ministerul britanic al Apărării în raportul său de informații de astăzi.

UPDATE 13:00

Armata rusă susține că a atacat cartierul general al grupării sudice a armatei ucrainene.

Atacul a fost efectuat cu ajutorul rachetelor și artileriei forțelor aeriene ruse, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova.

Acesta nu a oferit alte detalii despre atac, dar a declarat că forțele rusești își îmbunătățesc pozițiile de-a lungul întregii linii de front.

UPDATE 12:00

Oraşul Robotyne din regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, principala aşezare care a fost eliberată de Brigada 47 Mecanizată a Forţelor Terestre ucrainene în timpul contraofensivei din 2023, a fost recucerit marţi de forţele ruse, conform imaginilor care-i arată pe militarii ucraineni cum se retrag.

UPDATE 11:00

Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești în orele care au precedat miercuri dimineața, au declarat oficiali ruși, iar agențiile de presă rusești neoficiale au raportat un incendiu la rafinăria de petrol Ryazan după atac.

Pavel Malkov, guvernatorul sau regiunea Riazan, care are graniță comună cu regiunea Moscova în părțile sale de nord-vest, a declarat că nu au existat răniți în atacurile cu drone din această regiune.

Canalul rusesc de telegramă Baza, apropiat de serviciile de securitate, a relatat că atacul a declanșat un incendiu la rafinăria de petrol din Riazan.

UPDATE 10:00

Se pare că forțele rusești își mută concentrarea operațională spre Chasiv Yar, în zona de nord a Donețkului, în estul Ucrainei.

Rusia nu a făcut marți niciun avans confirmat în zona Avdiivka, pentru prima dată după mai multe zile, au notat analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, în timp ce surse ucrainene au raportat că forțele ruse au efectuat în ultimele zile mai multe atacuri în direcția Bakhmut-Chasiv Yar decât în jurul Avdiivka, în centrul Donețkului.

UPDATE 9:00

Ministrul rus al apărării a ordonat livrări mai mari și mai rapide de arme pentru trupele sale din Ucraina, a declarat ministrul rus al apărării.

Într-o declarație, ministrul apărării de la Kremlin, Serghei Șoigu, a spus: „Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei este necesară creșterea volumului și calității armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând a armelor”.

Comentariile au fost făcute la câteva zile după ce trupele ucrainene au fost nevoite să facă o retragere tactică din trei sate din regiunea estică, unde forțele Kremlinului au făcut progrese treptate.

UPDATE 8:00

Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești în cursul nopții, spun oficialii ruși în această dimineață, iar agențiile de presă rusești au raportat un incendiu la rafinăria de petrol Ryazan după acest atac.

Pavel Malkov, guvernatorul regiunii Ryazan din vestul Rusiei, a declarat că nu au existat răniți în atacurile cu drone din această regiune.

Însă canalul rusesc de telegramă Baza, apropiat de serviciile de securitate, a declarat că atacul a provocat un incendiu la rafinăria Ryazan.

„Martorii oculari au relatat că s-a auzit o bubuitură, iar apoi au avut loc două explozii”, a relatat canalul.

„Angajații serviciilor operaționale lucrează în prezent la rafinăria de petrol. Potrivit datelor preliminare, nu există victime”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Germania a predat 10 vehicule de luptă pentru infanterie Marder, un sistem de apărare aeriană Skynex, muniție pentru tancurile Leopard 2, rachete de apărare aeriană IRIS-T SLM și alte ajutoare în cadrul celui mai recent ajutor acordat Ucrainei, a declarat guvernul german.

Cea mai recentă tranșă a mai inclus peste 29.000 de cartușe pentru sistemele antiaeriene Gepard, 7.500 de proiectile de artilerie de 155 mm, 18.000 de cartușe de 40 mm și un număr nespecificat de muniție pentru mortiere de 120 mm. De asemenea, Berlinul a livrat un sistem radar TRML-4D, șase transportoare de tancuri Oshkosh M1070, 3.000 de lansatoare de grenade portabile RGW 90 și 100.000 de truse de prim ajutor.

Ucraina a mai primit un tanc Beaver pentru așezarea podurilor, un vehicul blindat de geniu Dachs, nouă sisteme de deminare, un sistem de protecție AMPS pentru elicoptere, 60 de motoare exterioare, 600 de lămpi LED, aproape 2.000 de plase de camuflaj și 2.000 de poncho-uri. Site-ul guvernului german a confirmat, de asemenea, că se lucrează la livrarea celui de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot.

Berlinul a anunțat la 13 aprilie că intenționează să livreze încă un sistem Patriot Ucrainei, deoarece Kievul are nevoie disperată de sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a respinge atacurile tot mai numeroase ale Rusiei.

Citește și