• Zona Euro a înregistrat o creștere economică de 0,3% în primele trei luni din 2024.
  • Performanțele economice în unele țări au contrabalansat impactul dobânzilor ridicate.
  • BCE ia în considerare să reducă dobânzile de referință pentru a stimula economia.

Zona Euro a ieșit din recensiune anul acesta. A înregistrat o creștere economică de 0,3% în primele trei luni din 2024, depășind astfel estimările analiștilor. Performanțele peste așteptări ale Germaniei, Spaniei, Franței și Italiei au contribuit la această evoluție. Totuși, influența dobânzilor ridicate a afectat consumul, iar BCE ar putea interveni prin reducerea dobânzilor de referință pentru a stimula economia, având în vedere încetinirea inflației.

Adrian Mitroi, analist financiar spune că: dobânzile mari, creșterea modestă și riscurile geostrategice în fața competiției internaționale, aduc provocări economice europene.

Cand ne așteptăm la o reducere a dobânzilor și ce ar însemna asta pentru noi?

„Nu suntem singuri pe lume. America este interesată de stabilitatea economică. Există o presiune foarte mare pe toate piețele. Tendința la dobânzile mari pe dolari, face ca euro să nu scadă până nu scade dolarul. 0,3% este o evitare, o convenție de cifre care se pot modifica. Este important să nu simțim scăderea economică. Dacă nu creștem economic, eficient, atunci vorbim despre o scădere a nivelului de trai”, a declarat Adrian Mitroi, analist financiar, pentru Aleph News.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Citește și