• O nouă analiză concluzionează că există „dovezi solide” că un lucrător agricol din Texas care a fost testat pozitiv la virusul H5N1 l-a luat de la vitele de lapte bolnave.
  • Deși au existat și alte persoane infectate cu virusul în ultimii ani – inclusiv unele care au murit – toate l-au dobândit de la păsări.
  • Până în prezent, 36 de turme din nouă state au fost testate pozitiv.

Oamenii de știință se tem că gripa aviară s-a răspândit pentru prima dată de la mamifere la oameni, marcând un nou pas în evoluția acestui virus mortal, scrie Sky News.

O nouă analiză concluzionează că există „dovezi solide” că un lucrător agricol din Texas care a fost testat pozitiv la virusul H5N1 l-a luat de la vitele de lapte bolnave. Deși au existat și alte persoane infectate cu virusul în ultimii ani – inclusiv unele care au murit – toate l-au dobândit de la păsări.

Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la eșecul autorităților americane de a limita răspândirea virusului.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Până în prezent, 36 de turme din nouă state au fost testate pozitiv. Dar testele efectuate asupra laptelui au sugerat că virusul s-a răspândit mult mai mult.

Cu cât se răspândește mai mult timp necontrolat la un mamifer domesticit, cu atât mai mari sunt șansele ca acesta să se adapteze la o nouă specie – și să fie transmis la oamenii care au un contact apropiat.

Potrivit raportului din The New England Journal of Medicine, simptomele bărbatului neidentificat au fost ușoare. El a dezvoltat conjunctivita, o infecție oculară, dar nu a avut febră și nici probleme de respirație. De asemenea, plămânii săi erau curați.

El și persoanele cu care locuia au primit medicamente antivirale ca măsură de precauție. Nimeni altcineva nu s-a îmbolnăvit.

Echipa, care a inclus cercetători de la Centrele pentru Controlul Bolilor, a declarat: „Având în vedere că omul infectat a fost un lucrător de la o fermă de produse lactate cu expunere raportată la vaci bolnave, probabil infectate în Texas și fără expunere raportată la alte mamifere sau păsări, credem că datele genetice și epidemiologice sunt dovezi puternice ale infecției omului în urma expunerii la vaci probabil infectate cu virusul.”

Unele mamifere infectate

Tulpina înalt patogenă a virusului H5N1 a fost răspândită în întreaga lume de către păsările sălbatice. La început, cele mai multe păsări de curte au fost infectate, iar milioane de păsări au fost sacrificate pentru a preveni răspândirea.

Dar au fost infectate și unele mamifere, inclusiv un număr mic de vulpi, foci și delfini în Marea Britanie. De asemenea, au existat suspiciuni că virusul s-a răspândit între nurcile de crescătorie și în cadrul coloniilor de foci.

Dar a existat o surpriză atunci când a apărut în SUA la vacile de lapte, care sufereau de o reducere bruscă a producției de lapte.

Virusul se răspândește de luni de zile

Dovezile sugerează că virusul s-a răspândit nedetectat de la începutul anului. Unele vaci sunt asimptomatice. Oamenii de știință cred că bărbatul ar fi putut fi infectat fie de un virus transmis prin aer în sala de muls, care i-a ajuns în ochi, fie de un virus de pe mâini sau mănuși care i-a fost transferat în ochi.

Deși lucrătorul de la fermă a avut doar o infecție ușoară, H5N1 poate fi grav – și chiar fatal – pentru oameni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 888 de persoane au fost infectate în întreaga lume între 2003 și sfârșitul lunii martie a acestui an, iar 463 au murit.

Citește și