• Oficialii de sănătate din stat au declarat că pacientul a prezentat înroșirea ochilor după ce a intrat în contact cu vacile bolnave.
  • În ciuda numelui său, virusul nu se limitează la păsări, iar în ultimele săptămâni a fost detectat la vaci în mai multe state, inclusiv Texas.
  • La oameni, virusul, cunoscut și sub numele de gripă aviară, poate provoca simptome care variază de la boli ușoare.

O persoană din Texas a fost testată pozitiv pentru gripa aviară, fiind al doilea caz uman din SUA cu acest virus care a infectat turmele de vaci de lapte în ultimele săptămâni, scrie BBC.

Oficialii de sănătate din stat au declarat că pacientul a prezentat înroșirea ochilor după ce a intrat în contact cu vacile bolnave. Riscul pentru publicul larg este scăzut, au declarat experții, dar oamenii ar trebui să ia măsuri de precauție atunci când se află în preajma animalelor bolnave.

Pacientul din Texas este tratat cu un medicament antiviral și se izolează. În ciuda numelui său, virusul nu se limitează la păsări, iar în ultimele săptămâni a fost detectat la vaci în mai multe state, inclusiv Texas, Kansas și Michigan. În mod normal, acesta nu se transmite la oameni, dar au apărut cazuri rare de infecții umane în întreaga lume.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

La oameni, virusul, cunoscut și sub numele de gripă aviară, poate provoca simptome care variază de la boli ușoare, cum ar fi infecții ale căilor respiratorii superioare și ale ochilor, până la boli grave, cum ar fi pneumonia, care poate fi fatală, potrivit Centers for Disease Control (CDC).

Primul caz uman de gripă aviară H5N1 în SUA a avut loc în 2022 în Colorado, când o persoană s-a îmbolnăvit după ce a fost expusă direct la păsări de curte presupuse a fi infectate. Persoana respectivă a acuzat oboseală timp de câteva zile și și-a revenit complet.

Citește și