• Fundația Louis Vuitton reunește lucrările reproduse în tabloul L’Atelier Rouge.
  • Muzee din întreaga lume și colecționari privați au împrumutat lucrările pentru expoziție.
  • Poți vedea expoziția de la Fundația Louis Vuitton pana pe 9 septembrie.

Săptămâna aceasta a fost inaugurată la Fundația Louis Vuitton o expoziție-dosar dedicată Atelierului roșu de Matisse, care reunește în mod excepțional toate lucrările care apar în acest tablou, și pe care o vei putea vede până pe 9 septembrie.

Expoziția funcționează ca o serie păpuși rusești cuibărite una în cealaltă. În primul rând, vă permite să vedeți această capodoperă, păstrată la Muzeul de Artă Modernă din New York din 1949. Un împrumut excepțional, deoarece pictura nu a mai revenit în Franța de la retrospectiva Matisse la Centrul Pompidou în 1993. Vedem și o mică pânză de Roger Fry, unde recunoaștem L’Atelier rouge prezentat la Londra la Galeriile Grafton în timpul celei de-a doua expoziții post-impresioniste din 1912. Foarte educativă, expoziția începe cu o investigație în atelierul lui Matisse, unde a fost pictat L’Atelier rouge în 1911.

Fundația Louis Vuitton a reușit să reunească lucrările care se văd în tabloul L’Atelier rouge datorită împrumuturilor de la MoMA, de la Muzeului SMK-Statens din Copenhaga și colecționarilor privați, .
Tabloul prezintă mai multe lucrări ale lui Matisse reproduse schematic. Găsim, de exemplu, în centru, în fața unui teanc de rame, un peisaj creat în Corsica la sfârșitul anilor 1890 în stil post-impresionist.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Atelierul Roșu include și câteva sculpturi așezate pe hamuri sau pe o masă în prim plan. Dintre toate lucrările reprezentate, lipsește un singur tablou. Acesta este Nudul Mare (1911), plasat în stânga compoziției și văzut oblic. O vedem pe Marguerite Duthuit, întinsă pe un fundal de flori cu cinci petale. Niciodată expusă sau vândută, a fost distrusă la moartea artistului, în urma dorințeei sale exprese pentru că a considerat-o neterminată.

Citește și