• Președintele francez, care se află într-o vizită de stat în Germania, prima în 24 de ani, se va întâlni cu cancelarul marți după-amiază pentru un Consiliu de Miniștri franco-german.
  • Discursul lui Emmanuel Macron în fața unui public care include mulți ucraineni, polonezi și alți est-europeni și a cărui introducere și concluzie au fost rostite în germană, a fost și un rezumat al discursului său de la Sorbona.
  • Emmanuel Macron a afirmat că „mai mult ca niciodată, Europa trăiește un moment decisiv”.

„Europa poate muri dacă ia decizii greșite”, a insistat Emmanuel Macron, luni, la Dresda.
În fața unui public format din mulți est-europeni, președintele francez a subliniat și importanța construirii unei apărări europene.

Emmanuel Macron nu a fost invitat la ședințele de campanie ale șefului său de listă pentru alegerile europene, Valérie Hayer. Dar șeful statului a găsit o scenă și un public de cealaltă parte a Rinului. La Dresda și-a continuat luni vizita de stat în Germania, care a început cu o zi înainte. Este pentru prima dată când un președinte francez vizitează Germania de Est după Jacques Chirac în 2000.

El și-a expus din nou prioritățile pentru Uniunea Europeană într-un discurs, cu mai puțin de două săptămâni înainte de votul care vă avea loc în cele 27 de țări membre. Cu Frauenkirche (Biserica Maicii Domnului), biserica simbolică din Dresda căreia i-a adus un omagiu. Distrugerea sa în februarie 1945 a simbolizat violența bombardamentelor aliate îndreptate împotriva capitalei săsești, care a fost apoi redusă în cenuşă. Clădirea luterană, în fața căreia se află astăzi statuia primului reformator, a fost reconstruită abia după reunificare.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Un moment decisiv”

Emmanuel Macron a afirmat că „mai mult ca niciodată, Europa trăiește un moment decisiv”.

„Europa poate muri dacă ia decizii greșite”, a insistat el, repetând avertismentul din cel de-al doilea discurs de la Sorbona la sfârșitul lunii aprilie, pe care tabăra lui disperă să-l vadă insuflat în opinia publică franceză, în timp ce Valérie Hayer este în mare parte în spatele lista lui Jordan Bardella (RN) în sondaje.

Discursul lui Emmanuel Macron în fața unui public care include mulți ucraineni, polonezi și alți est-europeni și a cărui introducere și concluzie au fost rostite în germană, a fost și un rezumat al discursului său de la Sorbona.

Președintele a cerut UE să „construiască apărare și securitate comună”, să „iasă din naivitate” în ceea ce privește competiția economică cu marile puteri și să nu cedeze „momentului iliberal în care trăim”.

Fără să menționeze în mod explicit Mitingul Național sau AfD-ul german, el a vizat „extrema dreaptă”.

„Unii își spun: „în sfârșit, să luăm banii Europei”, dar uită de independența judecătorilor, libertatea presei, diversitatea culturii, autonomia universităților și libertatea academică” , a declarat el.

„Peste tot în democrațiile noastre, aceste idei sunt înfloritoare, împinse de extreme și în special de extrema dreaptă. Este o realitate, așa că hai să ne trezim”. Aceste declaraţii au fost întâmpinate cu aplauze puternice în piaţa unde avea loc un festival Europa.

Vizită la Memorialul Shoah

Emmanuel Macron a vorbit în domenii sensibile la discursul naționalist și identitar. Deși condus de conservatorul CDU, Țara Saxonia este marcată de amprenta politică a AfD, partidul de extremă dreapta lider în sondaje, deosebit de influent în afara centrelor urbane din Dresda și Lepizig. În fiecare luni seară, într-o manieră rituală, o mână de activiști din grupul anti-migranți Pegida, fondat că reacție la politica de refugiați a Angelei Merkel în 2015, se adună în centrul Dresdei.

„Macron a vorbit despre curajul de care are nevoie Europa și tocmai asta le-a lipsit guvernelor germane în ultimii ani. Ne-a întins adesea mâna, dar nimeni de aici nu a luat-o”, se plânge Sebastian, un director high-tech care locuiește în Dresda de cinci ani. Pentru Paul, la treizeci de ani, șeful statului este „un tânăr lider care contrastează cu politicienii noștri în vârstă (germani, NDLR) care nu caută să apere generația noastră ”.

Pentru tinerii adunați pe Place du Nouveau-Marché, și chiar înainte de discursul lui Emmanuel Macron, Ziua Europei începuse cu trei ore mai devreme, la basul rapperilor și vedetelor pop germane, printre care Bennett (13 milioane de ascultători obișnuiți) și Rémi. fr. Mulțimea s-a legănat și ascultând coloana sonoră revăzută a filmului francez Les Choristes și hitul Derniere danse al tânărului compozitor francez Indila. Corul liceului Romain-Rolland din Dresda, care găzduiește cursuri franco-germane, a servit drept tranziție între proza ​​rapperilor și cea a lui Emmanuel Macron.

O dinamică ruptă

Simbolismul franco-german a fost, de asemenea, desfășurat mai devreme dimineață la Berlin. După o vizită la Memorialul Shoah, care se învecinează cu Poarta Brandenburg, Emmanuel Macron a înmânat, la ambasada Franței, medaliile Marii Cruci și Mare Ofițer al Legiunii de Onoare lui Serge și Beatei Klarsfeld. Șeful statului nu a făcut nicio mențiune despre remarcile laudative făcute de cuplul (franco-german) despre RN. Cuplul s-a remarcat în anii 1970 în urmărirea foștilor criminali de război naziști de peste Rin, înainte de a conduce această luptă în Franța împotriva directorilor și colaboratorilor Gestapo.

„Trebuie să evităm extrema dreaptă și extrema stângă ” în timpul alegerilor, a recomandat Beate Klarsfeld presei, înainte de plimbarea către Memorialul Shoa. Adăugând imediat că, spre deosebire de AfD-ul german, unii membri ai căruia cochetează cu cercurile neonaziste, „în Franța, din fericire, Mitingul Național s-a schimbat. Fiica lui Jean-Marie Le Pen a devenit foarte pro-israeliană, pro-evreiască. Ea a adăugat că a văzut în RN un bastion împotriva „ura anti-Israel ”. La decorarea cuplului Klarsfeld, Emmanuel Macron a preferat să-l vadă pe acesta din urmă drept simbolul fraternitățîi franco-germane. O cauză pe care o promite insistent încă de duminică, în compania omologul său Frank-Walter Steinmeier, cu care pare să aibă relațîi mai fluide decât cu Olaf Scholz.

Președintele francez se va întâlni cu cancelarul marți după-amiază pentru un Consiliu de Miniștri franco-german, în încercarea de a reînvia o dinamică care s-a blocat din cauza numeroaselor dezacorduri. Aceasta vă fi și una dintre problemele majore după alegerile europene, în limitele instituțiilor de la Bruxelles.

Citește și