• Mintea umană poate fi îndreptată în mod natural spre rasism
  • Popoarele izolate tind să respingă persoanele diferite, de alte naționalități
  • Rasismul este periculos. Rupe comunicarea între oameni, chiar fisurează solidaritățile naționale”, spune un antropolog

Avem un psihic proiectat către rasism, o spune Silviu Coposescu, antropolog. Comunismul, educația „tradițională” și lipsa călătoriilor au limitat toleranța românilor.

Silviu Coposescu, antropolog: „Cu cât istoria unui popor, istoria unei nații a fost mai mult timp izolată, iată contactul nostru cu Europa Occidentală, 5 decenii în perioada comunistă a fost în bună măsură obturat, posibilitatea de a comunica, de a veni în contact cu alte obiceiuri, alte culori umane, ne-a făcut să considerăm că numai ceea ce este apropiat și cunoscut este valabil.”

Un studiu al celor de la World Values Survey arată că 14% dintre români nu își doresc vecini de altă rasă, germanii în procent de 3%, iar turcii de 41%. Necunocutul amplifică în noi nevoia de a ne proteja și a sta la distanță.

Silviu Coposescu: „Când ne întâlnim cu persoane necunoscute, ne punem în acțiune strategia de identificare. Vedem figura omului, statura, culoarea, textura părului și zicem ăsta e diferit de noi, nu seamană cu oamenii obișnuiți cu care eu mă întâlnesc în satul meu, în orașul meu în fiecare zi, parcă are altă culoare.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Când vorbim de respectul față de alte culturi, pentru români este important în proporție de 4%, în vreme ce danezii au un procent de 16%, cel mai mare din studiu.

Silviu Coposescu: „Aparținem aceleiași specii, aceluiași gen, omenirea nu este corect să fie distribuită în rase cum sunt anumite specii sau familii de animale. Rasismul este o practică care înjosește cealaltă populație, o discreditează, o pune într-o situație de inegalitate, de asta rasismul este periculos. Rupe comunicarea între oameni, chiar fisurează solidaritățile naționale.”