• Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord privind aprobarea bugetului multianual şi a Planului de relansare economică post-pandemie
  • Suma deblocată este enormă – peste 1.800 miliarde de euro
  • Iulian Anghel de la Ziarul Financiar spune că, de fapt, putem miza pe jumătate din suma anunțată

Într-un final, liderii UE s-au înțeles să adopte bugetul multianual, dar și planul de redresare economică post-pandemie. Suma este una enormă – peste 1.800 miliarde de euro. România va primi 80 de miliarde de euro în următorul ciclu bugetar.

Iulian Anghel de la Ziarul Financiar spune că, de fapt, putem miza pe jumătate din suma anunțată. În primul rând, 15-16 miliarde de euro sunt credite și nu granturi.

Iulian Anghel, jurnalist ZF: „Ca această parte de bani să intre tu trebuie să faci o cerere la UE pentru a te împruuta. Deci nu-ți dă nimeni pur și simplu bani. Alte 15 miliarde trebuie să vină din niște taxe ori deocamdată noi nu știm care sunt acele taxe pe care le va impune UE.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Alte 15-16 miliarde de euro sunt contribuția României la bugetul multianual UE.

Iulian Anghel, jurnalist ZF: „Nimeni nu va vedea deodată coborând peste cerul României sau din cer 80 de miliarde. Socotind așa 45 de miliarde care sunt în aer și ce mai rămân? Mai rămân 40 de miliarde. Aceștia sunt banii pe care România se poate baza așa cum spuneam pe o perioadă de 9 ani.”

Pentru ca acești bani să ajungă începând cu anul viitor, urmează să fie puse la punct toate proiectele de accesare a banilor. De altfel, să știi că banii dedicați schemelor de ajutor pentru a compensa efectele pandemie au venit și anul acesta.