• Primele voturi ale românilor din străinătate au ajuns deja la AEP
  • Plicurile cu voturile românilor din Diaspora trebuie să ajungă la biroul electoral până pe 3 decembrie
  • Dacă nu ajunge plicul la timp, poţi merge la secţie să votezi
  • Din SUA se aşteaptă 3.281 de plicuri
  • 5.250 de plicuri din UK vor ajunge în termen

Au rămas mai puţin de două săptămâni până mergem iar la urne. Decidem cine să ne reprezinte în Parlament. În străinătate, votul a început deja. Iar primele 2.141 de plicuri cu voturile românilor din Diaspora au ajuns la Autoritatea Electorală Permanentă.

Gabriela Zanfir-Fortuna este unul dintre primii români care a votat prin corespondenţă. Gabriela are 36 de ani şi este jurist. În 2016 a plecat din Craiova şi s-a stabilit în Detroit, SUA. Chiar dacă este la mii de kilometri depărtare de casă, Gabriela consideră că votul său este esenţial.

Gabriela Fortuna-Zanfir, româncă stabilită în SUA: „Odată la ceva timp, au şi cetăţenii putere. Au şi ei dreptul să facă ceva în legătură cu ce se întâmplă în ţară. (…) În mod normal, durează destul de mult pentru corespondenţă să ajungă din SUA în România. Mi s-a întâmplat uneori, mai ales în perioada sărbătorilor când trimiteam carduri, să facă 3-4 săptămâni pe drum. Acum, cred că am aproximativ trei săptămâni la dispoziţie pentru ca votul meu să ajungă. Sau un pic mai puţin.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Plicurile trebuie să ajungă la birourile electorale până pe 3 decembrie. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente îi transmite Gabrielei că-şi poate exercita votul şi dacă plicul nu va ajunge în timp util.

Florin Mituleţu, Preşedinte AEP: „Ulterior, plicurile care ajung, nu mai sunt luate în considerare ca fiind exercitat dreptul de vot prin corespondenţă, iar cetăţeanul poate verifica pe platforma votstrăinătate.ro dacă plicul i-a ajuns. Dacă nu i-a ajuns, se poate deplasa la cea mai apropiată secţie de votare să-ţi exercite dreptul de vot.”

Gabriela spune că a votat pentru ca familiei ei, care a rămas în ţară, să-i fie mai bine. De la viitorii parlamentari aşteaptă şi să elimine din birocraţie pentru ca românii din străinătate să-şi poată rezolva mai uşor problemele.

Gabriela Fortuna-Zanfir, româncă stabilită în SUA: „Ce aştept din Diaspora este să am parte de proceduri mult simplificate la ambasadă. Să nu mai fiu pusă pe drumuri pentru că vreau nişte documente care s-ar putea obţine foarte uşor electronic.”

Din numărul total de plicuri înregistrate, 960 sunt din Spania, 279 din Germania, 216 din Danemarca, 171 din Moldova, 125 din Olanda, 85 din Luxemburg, 80 din Marea Britanie, 76 din Ungaria, 72 din Italia, 49 din Grecia, 13 din Slovacia, 10 din Polonia, 2 din Serbia, 1 din Bulgaria, 1 din Suedia, 1 din Turcia, anunță Autoritatea Electorală Permanentă.