• 7 români din 10 sunt optimiști când vine vorba de creșterea economică în 2024.
  • Totuși, majoritatea cred că inflația și dobânzile vor crește în 2024 față de 2023.
  • 1 din 10 români sunt de părere că inflația nu va reveni niciodată la normal.

7 din 10 români sunt optimiști când se uită la creșterea economică din 2024, arată un studiu al companiei de cercetări de piață Ipsos. Optimismul a crescut în România, față de 2023. Cu toate acestea, majoritatea românilor cred că inflația și dobânzile vor crește în acest an. Conform unui alt studiu realizat de Ipsos anul trecut, 3 din 10 români sunt de părere că inflația nu va reveni niciodată la normalitate.

Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar

,,Să fac așa o comparație între ce se așteaptă economiștii și ce se așteaptă oamenii din acest sondaj al Ipsos, care este cea mai mare companie de research și marketing de pe piață. 

În primul rând, da, toată lumea spune că va fi o oarecare creștere economică în România, în frânare, față de anii trecuți, dar față de 2023 vorbim de o accelerare. 

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Acestea sunt prognozele în acest moment. În ceea ce privește inflația. Cred că respondenții studiului fac niște confuzii între inflație și prețuri. Inflația, conform prognozelor, urmează să scadă, dar atenție, prețurile vor continua să crească, pentru că scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor. Scăderea inflației înseamnă încetinirea creșterii prețurilor.

Cred că este o mică confuzie, pentru că toată lumea se așteaptă ca până la finalul anului cel puțin ok. Poate cu niște mici sughițuri, ca să zic așa, dar într-un final, inflația, adică creșterea prețurilor, va încetini”.

Citește și