• „The Dynasty Collection” este considerată cea mai valoroasă și semnificativă colecție de adidași adusă vreodată pe piață.
  • Tradiția oferirii adidașilor purtați în finala triumfală NBA a început în 1991, când Tim Halland i-a cerut lui Jordan să-i ofere unul dintre adidașii purtați în caz de victorie.
  • Licitațiile anterioare pentru adidașii lui Michael Jordan au atins sume impresionante.

Legenda baschetului Michael Jordan a câștigat șase campionate NBA în timpul carierei sale sportive, iar un set de șase adidași pe care i-a purtat când a câștigat aceste titluri s-a vândut la licitație cu 8 milioane de dolari, conform CNN.

Oferta câștigătoare de vineri pentru „The Dynasty Collection” a ajuns la 8.032.800 de dolari. Aceasta reprezintă un nou record global de licitație pentru pantofii sport purtați în joc, potrivit casei de licitații Sotheby’s.

Setul a fost alcătuit din Air Jordan VI (1991), Air Jordan VII (1992), Air Jordan VIII (1993), Air Jordan XI (1996), Air Jordan XII (1997) și Air Jordan XIV (1998). „Acest set reprezintă cea mai valoroasă și semnificativă colecție de adidași Air Jordan aduse vreodată pe piață”, a spus casa de licitații pe site-ul său înainte de licitație. Lotul de licitație a inclus și un set de fotografii semnate care-l înfățișează pe Jordan zâmbitor, purtând doar un adidas după finala triumfală NBA.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

Un jucător excepțional, Jordan și-a câștigat porecla „Air Jordan” datorită abilității sale incredibile de a sări și a manevrelor acrobatice.

Cum a început tradiția?

Înainte de finala NBA din 1991, Tim Halland, director executiv al PR-ului pentru Chicago Bulls, i-a cerut lui Jordan să-i dea unul dintre adidașii Air Jordan purtați în joc, în caz că echipa era învingătoare. Jordan, după ce a câștigat, a îndeplinit această cerere, semnând și inscripționând pantoful înainte de a-l oferi lui Halland. Din cauza superstiției, a continuat această tradiție pentru celelalte cinci campionate, potrivit Sotheby’s.

Licitații anterioare

Acești adidași nu sunt primii care s-au vândut pentru o sumă uluitoare.

Anul trecut, o pereche de emblematice Air Jordan 13 negru și roșu ale lui Jordan s-au vândut cu 2,2 milioane de dolari la Sotheby’s din New York. I-a purtat pentru a aduce acasă o victorie a Bulls în timpul celui de-al doilea meci al ultimului său campionat NBA din 1988.

În octombrie 2021, o pereche de pantofi sport Nike Air Ships roșii și albi s-au vândut la licitație pentru 1,47 milioane de dolari. Pe aceștia i-a purtat în timpul celui de-al cincilea joc NBA din sezonul său de începători cu Bulls, pe 1 noiembrie 1984.

Citește și: