• În România, mâncarea costă cu 33% mai puțin decât media europeană.
  • O treime din bugetul lunar mediu din România merge către mâncare, cel mai mult din UE.
  • Cele mai scumpe alimente din Uniunea Europeană sunt în Danemarca și în Luxemburg.

Alimentele și băuturile fără alcool din România sunt cele mai ieftine din Uniunea Europeană, conform celor mai recente date ale Eurostat, biroul european de statistică. În România, mâncarea costă cu 33% mai puțin decât media europeană.

La polul opus, prețul alimentelor în Danemarca este cu 29% peste media europeană, iar în Luxemburg cu 26%.

În mod aparent paradoxal, în România alimentele au cea mai mare pondere în coșul de consum, arată datele naționale: o treime din bugetul lunar mediu din România merge către mâncare.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Cum se explică aceste date? Mâncăm mai mult decât restul europenilor?

„Deși, într-adevăr, nivelul de trai din România și venturile au crescut foarte mult, mai ales în ultimii șapte ani, noi rămânem în continuare țara cu printre cele mai mici venituri din Uniunea Europeană, dacă nu chiar cele mai mici. Și atunci, mâncarea are, automat, o pondere mai mare de consum, decât au alte servicii sau alte bunuri”, a explicat Răzvan Botea, editor al Ziarului Financiar, pentru Aleph News.

„Spre exemplu, dacă tu ai în România un cost al mâncării lunar de 300-400 de euro, iar în Franța este de, să zicem, 1.000 de euro, automat ponderea în costum de consum la tine este mai mare”, a adăugat Răzvan Botea.

Citește și