• Inflația fluctua în jurul valorii de 5% până la sfârşitul acestui an şi va reveni la ţinta de 4% a băncii centrale în 2026.
  • Lichiditatea interbancară se află aproape de un nivel record, ceea ce face posibilă o scădere a dobânzii cheie.
  • Principalul motiv de îngrijorare al analiştilor de la iBanFirst este deficitul bugetar ridicat.

iBanFirst, echivalentul Revolut pentru business, prognozează că economia României va creşte cu 2,7% în 2024. În opinia analiștilor iBanFirst, cursul valutar va fluctua în jurul valorii de 5 lei pentru un euro.
Inflația va fluctua în jurul valorii de 5% până la sfârşitul acestui an şi va reveni la ţinta de 4% a băncii centrale în 2026, mai spun prognozele, iar principalul motiv de îngrijorare al analiştilor de la iBanFirst este deficitul bugetar ridicat.

„Prognozele sunt, în principal, în linie cu alte prognoze din piață ale analiștilor locali și ale instituțiilor internaționale precum Comisia Europeană sau Fondul Monetar Internațional. Creșterea economică din România ar urma să accelereze dacă nu se întâmplă vreun alt eveniment neașteptat la nivel mondial sau european. Pe plan intern, lucrurile par destul de clare. Deficitul bugetar rămâne o vulnerabilitate destul de mare, așa cum au spus și analiștii financiari. Desigur, inflația este de așteptat să scadă, ceea ce va duce și la o scădere a dobânzilor”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Principalul motiv de îngrijorare al analiştilor de la iBanFirst este deficitul bugetar ridicat. Cu un deficit de 5,6% din PIB, România se situează peste nivelurile înregistrate de ţări cu economii similare, precum Cehia, care are un deficit bugetar de aproximativ 3% din PIB.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și