• Băncile din România au avut profit record în 2023.
  • Sistemul bancar românesc a avut profit net 14 mld. RON în 2023.
  • Dobânzile la depozite au scăzut din cauza supralichidității din sistem.

Criză, criză, dar nu pentru toată lumea! Deși creșterea economică a încetinit, iar românii au mai pus frână la credite, băncile o duc tot mai bine. Profitul net al sistemului bancar de la noi din țară a atins un nou record în 2023: aproape 14 miliarde de lei, mai mare cu 35% față de 2022. Asta în principal datorită dobânzilor mari. Activele băncilor au ajuns și ele la un record anul trecut, de peste 800 de miliarde de lei, iar rata creditelor neperformante la un minim istoric.

Pentru că băncile stau pe munți de bani după ce românii s-au înghesuit anul trecut să-și facă depozite la termen, dobânzile la acestea au scăzut abrupt: media e acum în jur de 6%, față de 8% în aceeași perioadă a anului trecut.

Ca alternativă, de azi poți să investești într-o nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur, cu dobânzi anuale de 6 și 6,75%. Fondurile obținute de aici de Ministerul Finanțelor vor fi folosite pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Și Meloni se bazează pe populație ca să mai plătească din datoriile Italiei: și-a făcut reclamă în timpul festivalului San Remo în care-i îndeamnă pe italieni să cumpere titluri de stat.

Citește și