• În august, Canada a adăugat Qatar pe lista de control automat al țărilor cu arme de foc (AFCCL), care reglementează armele și echipamentele militare care pot fi vândute unei anumite țări.
  • Conducătorii Qatarului au risipit o bună parte din această bogăție pe cetățenii țării, investind în infrastructură și dezvoltare.
  • Cupa Mondială, cu prețul său de 220 de miliarde de dolari, a reprezentat o parte importantă a acestui efort, aducând un mare prestigiu Qatarului.

De-a lungul unei porțiuni de autostradă care duce la stadionul Ahmad Bin Ali din Qatar, locul unde au avut loc mai multe meciuri de la Cupa Mondială, se întinde un zid lung, de culoarea nisipului, presărat cu turnulețe. Aceasta este Tabăra Barzan, unde se află Garda Amiri, o unitate militară de elită însărcinată cu protejarea familiei Al Thani, care conduce țara.

Familia Al Thani se află la putere de la mijlocul anilor 1800, în timp ce Qatar a trecut de la un teritoriu otoman și apoi britanic la, în 1971, un stat independent – și, odată cu descoperirea rezervelor de petrol și gaze naturale, unul din ce în ce mai bogat și un aliat al țărilor occidentale, inclusiv al Canadei.

Conducătorii Qatarului au risipit o bună parte din această bogăție pe cetățenii țării, investind în infrastructură și dezvoltare și făcând din qatarezi unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, cu asistență medicală, electricitate și educație gratuite. Acest lucru a asigurat un sprijin relativ puternic pentru familia regală și a împiedicat tipul de tulburări populare observate în alte părți ale Orientului Mijlociu.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cupa Mondială, cu prețul său de 220 de miliarde de dolari, a reprezentat o parte importantă a acestui efort, aducând un mare prestigiu Qatarului, fiind prima țară musulmană care a găzduit vreodată turneul. Însă competiția a adus, de asemenea, o examinare intensă a situației țării în ceea ce privește drepturile omului, în special a modului în care sunt tratați muncitorii migranți și a criminalizării homosexualității.

Multe dintre aceste critici au fost formulate atunci când emiratul a câștigat drepturile de a găzdui Cupa Mondială în 2010, dar ele au revenit în prim-plan la 100 de zile de la începerea competiției, în august, când mai multe grupuri pentru drepturile omului au lansat noi campanii.

De asemenea, în august, Canada a adăugat Qatar pe lista de control automat al țărilor cu arme de foc (AFCCL), care reglementează armele și echipamentele militare care pot fi vândute unei anumite țări. Această mutare nu a trebuit să fie aprobată de Parlament și a fost anunțată în Canada Gazette, ziarul oficial al guvernului, care publică noile reglementări și anunțuri. Ea a atras puțină atenție din partea presei sau a mediului politic, chiar și în condițiile în care criticile la adresa țării gazdă a turneului au continuat să crească în această toamnă.