• Sam Bankman, fondatorul FTX, a primit o sentință de 25 de ani de închisoare pentru frauda de 10 miliarde de dolari.
  • Scandalul Wirecard, cea mai mare fraudă financiară germană, are un prejudiciu estimat la peste 2 miliarde de euro.
  • Volkswagen a montat în 2015 un soft pe 11 milioane de motoare diesel, pentru a „păcăli” testele de emisii poluante.

Nu au fost puține cazurile în care, deși nu era 1 aprilie, chiar și companii de calibru la nivel mondial au pus la cale păcăleli, fie că a fost vorba de încercări sau poate chiar reușite de a păcăli autoritățile, sau de a înșela clienții și partenerii. În joc au fost și sume fabuloase, de ordinul zecilor de miliarde de euro.

Care au fost aceste „farse” și ce sume au fost implicate?

„Una dintre cele mai cunoscute fraude este cea a lui Sam Bankman, fondatorul FTX, acea platformă de exchange pentru crypto care a dispărut cu toți banii oamenilor. A fost o fraudă de 10 miliarde de dolari. Acesta a primit 25 de ani de închisoare pentru această fraudă.

Apoi mai este scandalul Wirecard, cea mai mare păcăleală financiară din Germania. Prejudiciul estimat este de 2 miliarde de euro. Executivii de la Wirecard au fost aduși în fața instanței în 2022 iar procesul este încă în desfășurare.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

Pe ultimul loc este scandalul Diesel Gate de la Volkswagen. Producătorul Volkswagen a montat pe mai mult de 11 milioane de mașini un software pentru motoarele diesel care să păcălească testele de emisii în așa fel încât să pară că plouează mai puțin. Nu există încă un prejudiciu estimat, dar 40.000 de vehicule au fost rechemate în service, iar Volkswagen a trebuit să plătească amenzi și penalități în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari”, a declarat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Citește și