• He Jiankui a fost încarcerat pentru rolul său în crearea primilor embrioni editați genetic din lume.
  • Acesta a declarat că a reluat cercetările privind editarea genomului embrionilor umani, în ciuda controversei privind etica rescrierii artificiale a genelor.
  • El a declarat că cei trei copii editați genetic sunt „perfect sănătoși și nu au nicio problemă de creștere”.

Un om de știință din China care a fost încarcerat pentru rolul său în crearea primilor copii editați genetic din lume spune că s-a întors în laboratorul său pentru a lucra la tratamentul bolii Alzheimer și al altor boli genetice, conform The Guardian.

Într-un interviu acordat unui ziar japonez, He Jiankui a declarat că a reluat cercetările privind editarea genomului embrionilor umani, în ciuda controversei privind etica rescrierii artificiale a genelor, despre care unii critici au prezis că va duce la cererea de „bebeluși de design”.

În 2019, un tribunal din China l-a condamnat pe He la trei ani de închisoare pentru încălcarea reglementărilor medicale, după ce anul precedent a afirmat că a creat surori gemene modificate genetic, Lulu și Nana, înainte de naștere.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT

Experimentele sale au provocat unde de șoc în lumea medicală și științifică. El a fost condamnat pe scară largă pentru că a continuat procedura riscantă, controversată din punct de vedere etic și nejustificată din punct de vedere medical, cu un consimțământ inadecvat din partea familiilor implicate. Instanța a constatat că acesta a falsificat documente de la un comitet de evaluare a eticii care au fost folosite pentru a recruta cupluri pentru cercetarea sa.

El a declarat că a folosit o procedură de editare genetică cunoscută sub numele de Crispr-Cas9 pentru a rescrie ADN-ul din embrionii surorilor – modificări despre care a susținut că ar face copiii imuni la HIV. A continuat să își apere munca, în ciuda criticilor larg răspândite, spunând că este „mândru” de faptul că le-a creat pe Lulu și Nana. O a treia fetiță s-a născut în 2019 în urma unor experimente similare.

El a declarat pentru Mainichi că speră să folosească editarea genomului în embrionii umani pentru a dezvolta tratamente pentru boli genetice rare, precum distrofia musculară Duchenne și boala Alzheimer familială, în cele trei laboratoare pe care le-a deschis de la eliberarea sa din închisoare în 2022.

El a declarat că cei trei copii editați genetic sunt „perfect sănătoși și nu au nicio problemă de creștere”, potrivit ziarului, adăugând că gemenii, acum în vârstă de 5 ani, merg la grădiniță.

În interviul acordat publicației Mainichi, acesta a declarat că societatea va accepta în cele din urmă editarea genetică a embrionilor umani în încercarea de a găsi tratamente pentru bolile genetice.

Citește și