• Cercetătorii și-au propus să explice de ce cancerul de sân poate reveni la ani de zile după tratamentul inițial.
  • Ei au descoperit că terapiile hormonale, utilizate pentru a preveni reapariția cancerului de sân, pot declanșa modificări în unele celule.
  • Studiul, publicat în revista Cancer Discovery, a constatat că inhibarea unei enzime cunoscute sub numele de G9a a împiedicat celulele canceroase să devină latente.

Tratamentul preventiv menit să oprească reapariția cancerului de sân poate, de fapt, să determine celulele canceroase să mute și să hiberneze”, pentru a se dezvolta din nou ani mai târziu, potrivit unor noi descoperiri, scrie Sky News.

Cercetătorii care și-au propus să explice de ce cancerul de sân poate reveni la ani de zile după tratamentul inițial au descoperit că terapiile hormonale, utilizate pentru a preveni reapariția cancerului de sân, pot declanșa modificări în unele celule.

Aceste modificări determină celulele să rămână în stare latentă în loc să moară, iar celulele se trezesc” ani mai târziu, provocând o recidivă care este mai greu de tratat.

Recomandări

JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI
AU GĂSIT CHEIA SUCCESULUI

Dar studiul a descoperit că ar putea exista o modalitate de a ținti aceste celule adormite” ale cancerului de sân înainte ca acestea să se trezească”, oferind o nouă speranță pentru pacientele cu cancer de sân cu receptori de estrogen pozitivi (ER+) – care reprezintă 80% din toate cancerele de sân.

Luca Magnani, profesor de plasticitate epigenetică la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat: După intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului mamar primar cu receptori de estrogen pozitivi, pacienților li se administrează între cinci și zece ani de terapie hormonală care are ca scop uciderea oricăror celule canceroase rămase. Știm însă că acest lucru nu funcționează pentru toate pacientele, deoarece cancerul de sân poate reveni ani sau chiar decenii mai târziu”.

Mecanism-cheie folosit de celulele canceroase

Am vrut să înțelegem mai bine de ce cancerul de sân revine, astfel încât să sperăm că putem găsi modalități de a-l opri – astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să trăiască cu teamă sau să se confrunte cu vestea devastatoare a unei recidive. Cercetările noastre au identificat un mecanism-cheie folosit de celulele canceroase pentru a se sustrage terapiei, rămânând într-o stare latentă, hibernând înainte de a se trezi ani mai târziu și de a începe să se dividă din nou rapid.”

Studiul, publicat în revista Cancer Discovery, a constatat că inhibarea unei enzime cunoscute sub numele de G9a a împiedicat celulele canceroase să devină latente și a ucis celulele care erau deja în hibernare.
Dr. Tayyaba Jiwani, manager de implicare științifică la Cancer Research UK – care a finanțat cercetarea, a declarat Supraviețuirea la cancerul de sân s-a dublat în Marea Britanie în ultimii 50 de ani, datorită unei mai bune detecții și depistări, dar există încă mai mult de 11.000 de decese cauzate de acest tip de cancer în fiecare an”.

Citește și