• Sundar Pichai, directorul general al Google și al companiei mamă a Google, Alphabet, a câștigat aproape 226 de milioane de dolari în 2022.
  • Cea mai mare parte a câștigului a provenit din acțiunile deținute, evaluate la peste 218 milioane de dolari.
  • Acțiunile Alphabet au scăzut cu 39% în 2022, pe fondul unei încetiniri mai ample a tehnologiei și a pieței.

Sundar Pichai, directorul general al Google și al companiei mamă a Google, Alphabet, a câștigat aproape 226 de milioane de dolari în 2022, potrivit unui nou document depus de Alphabet. Cea mai mare parte a câștigului a provenit din acțiunile deținute, evaluate la peste 218 milioane de dolari. Restul compensației a provenit dintr-un salariu de bază de 2 milioane de dolari și peste 5 milioane de dolari pentru un detașament de securitate privat, scrie CNN.

Este un impuls important pentru Pichai, care a câștigat puțin peste 6 milioane de dolari în 2021 și 7,4 milioane de dolari în 2020. Creșterile acțiunilor lui Pichai vin la fiecare trei ani, în 2019 el a primit un pachet similar de 281 de milioane de dolari.

Acțiunile Alphabet, între timp, au scăzut cu 39% în 2022, pe fondul unei încetiniri mai ample a tehnologiei și a pieței. Acțiunile și-au revenit în acest an, evoluând cu aproximativ 19,5% din ianuarie.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
HONEYHLINE ÎNCEPE LUPTA PENTRU EMBRIONI
BUCUREȘTI E CEA MAI IEFTINĂ CAPITALĂ EUROPEANĂ

Alți directori de top au primit, de asemenea, salarii impresionante în 2022, deși nici pe departe la fel de mari ca cele ale lui Pichai. Prabhakar Raghavan, vicepreședinte senior pentru cunoaștere și informații la Google și Philipp Schindler, director de afaceri al Google, au câștigat fiecare 37 de milioane de dolari. Ruth Porat, director financiar al Google și Alphabet, și Kent Walker, director juridic, au câștigat amândoi aproximativ 24,5 milioane de dolari.

În ianuarie, Alphabet a anunțat că va desființa 12.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă o reducere de 6% din totalul forței de muncă. Compensația medie pentru un angajat Alphabet este de puțin sub 280.000 de dolari, potrivit documentelor depuse. Aceasta înseamnă că salariul lui Pichai este de peste 800 de ori mai mare. Creșterea bruscă a remunerației directorilor executivi a fost un subiect controversat în ultimii ani.

Citește și