• Miliardarul Peter Thiel a declarat că avea 50 de milioane de dolari în Silicon Valley Bank când aceasta s-a prăbușit.
  • Cu o avere netă de 8 miliarde de dolari, el se numără printre cei mai de succes capitaliști de risc din Silicon Valley.
  • Viața sa a început de la co-fondarea PayPal până la înființarea Founders Fund.

Peter Thiel, în vârstă de 55 de ani, s-a născut în Germania, dar familia sa a venit în SUA când avea un an. S-a mutat în Foster City, California, când era în clasa a cincea. După ce a lucrat ca avocat specializat în domeniul valorilor mobiliare timp de șapte luni, Thiel a devenit trader de instrumente financiare derivate la Credit Suisse și a făcut destui bani pentru a lansa PayPal împreună cu Max Levchin.

PayPal a fuzionat ulterior cu compania de plăți a lui Elon Musk, X.com, înainte de a fi vândută către eBay pentru 1,5 miliarde de dolari în 2002. În același an în care a fost fondată PayPal, Thiel a scris împreună cu David Sachs o carte controversată intitulată The Diversity Myth”, care contesta ceea ce el numea corectitudinea politică în educație.

Mafia PayPal”, printre care se numără Keith Rabois, Elon Musk, David Sacks și Reid Hoffman, a ajuns să devină investitori providențiali bogați. Participația lui Thiel în PayPal i-a adus aproximativ 55 de milioane de dolari, pe care i-a folosit pentru a lansa un fond de investiții, Clarium Capital. Acesta și-a pierdut 90% din active până în 2011.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

În 2004, Thiel și Alexander Karp au cofondat Palantir, care poate analiza fotografii, videoclipuri și alte date pentru a detecta infracțiuni. În 2004, Thiel a devenit primul investitor extern în Facebook, plătind 500.000 de dolari pentru o participație de 10% și a intrat în consiliul de administrație.

La scurt timp după aceea, Thiel a înființat firma sa de capital de risc, Founders Fund, care își propune să abordeze probleme științifice sau inginerești adesea dificile.” Thiel a continuat și a înființat alte două firme de capital de risc, Valar Ventures și Mithril Capital. În filmul din 2010 despre Facebook, The Social Network”, Thiel a fost interpretat de Wallace Langham. Se pare că lui Thiel nu i-a plăcut această reprezentare.

În 2011, el a lansat Thiel Fellowship, care a oferit 100.000 de dolari și doi ani de sprijin pentru 20 de candidați cu vârsta sub 20 de ani, astfel încât aceștia să-și poată lansa companiile. El este coautorul unei alte cărți, intitulată Zero to One”. El a explicat titlul spunând: De fiecare dată când creăm ceva nou, trecem de la 0 la 1″.

Thiel a scris într-o postare pe Reddit din 2015 că și-a propus să trăiască până la 120 de ani și că ia zilnic hormon de creștere uman. De asemenea, el și-a exprimat interesul de a primi transfuzii de sânge de la persoane mai tinere pentru a încetini îmbătrânirea. În 2007, Thiel a început o dispută cu Gawker după ce acesta a publicat un articol intitulat Peter Thiel este total homosexual, oameni buni”. El a răspuns comparând site-ul cu Al-Qaeda în sensul că sperie pe toată lumea”.

În 2016, s-a dezvăluit că Thiel a finanțat procesul intentat în 2012 de Hulk Hogan împotriva Gawker, deoarece credea că site-ul era un bătăuș”. El investise aproximativ 10 milioane de dolari în cazuri similare împotriva Gawker. Gawker a pierdut în fața lui Hulk Hogan, care l-a dat în judecată după ce a publicat o casetă sexuală cu luptătorul, și s-a închis. Poziția lui Thiel în consiliul de administrație al Facebook a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării la acea vreme. Miliardarul l-a susținut pe Donald Trump în alegerile din 2016, ceea ce a provocat disensiuni cu alți tipi din Silicon Valley.

În încercarea sa de a trăi mai mult, Thiel a semnat, de asemenea, în 2017, cu compania de criogenie Alcor. în ianuarie 2018, Thiel a vorbit la Stanford despre modul în care căile de stânga din Silicon Valley împiedică progresul, numindu-l un stat cu un singur partid.” În 2018, el a susținut, de asemenea, Institutul Seasteading, care dorea să construiască orașe plutitoare autosuficiente și să experimenteze diferite tipuri de guverne. În 2022, planurile lui Thiel pentru un complex masiv în Noua Zeelandă au fost respinse de guvernul local după plângerile grupurilor de mediu.

Citește și

  1. Cât de sigură este călătoria în Mexic? Sfaturile experților despre pericolele întâlnite
  2. Funcțiile ascunse ale Google Maps. Ce ar trebui să știm
  3. VIDEO. Cum arată interiorul unei case de 11,9 milioane de dolari din Colorado. Are o pârtie de schi privată