• Pe valute, după un salt anual de aproape 8%, soldul total al creditelor în valută a ajuns în decembrie 2023 la peste 122 mld. lei.
  • Creditul în lei, cu o pondere de 68,4% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 0,7% faţă de noiembrie 2023.
  • RRitmul anual de creştere a împrumuturilor corporate în valută s-a temperat, încetinind de la 40-50%, la sub 20% şi apoi spre 14%.

Volumul finanțărilor pentru persoane private, fie că este vorba credite de investiții, personale sau ipotecare, a crescut slab în 2023, din cauza dobânzilor ridicate, spre comparație cu creșterea de 15% din 2022. Companiile au preferat în prima parte a anului 2023 creditele în valută, mai ieftine, redescoperite începând din a doua parte a anului 2022, odată cu creşterea dobânzilor la lei.

„Prognozele arată că urmează ca creditarea să crească în 2024 pentru că dobânzile, cam de la jumătatea lui 2023 încoace, s-au stabilizat. Încă nu au scăzut semnificativ, dar s-au stabilizat, ceea ce dă o încredere consumatorilor pentru că înainte, de exemplu, în 2021, IRCC era 1,06%, de acolo a pornit. Acum este undeva la 6%. O creștere într-un timp foarte scurt a cauzat o neîncredere în piață, lumea se uita și se întreba când se va opri creșterea asta a ratelor. În acele momente, lumea nu avea curaj să achiziționeze credite noi, mai ales credite ipotecare, unde pornești la drum pe 30 de ani”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Privind evoluţia de la începutul anului 2023 se observă că la finalul primului trimestru, în martie 2023, creditul privat avea un avânt de peste 10%, pentru ca la jumătatea anului trecut creşterea anuală să coboare spre 6%, iar în august, septembrie, octombrie şi noiembrie să oscileze în jurul a 5%, cercul strângându-se tot mai mult. Însă, luna decembrie a adus o uşoară revigorare a creditării, saltul anual al creditului privat urcând la 6,4% faţă de decembrie 2022, conform ZF.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

Creditul în lei, cu o pondere de 68,4% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 0,7% faţă de noiembrie 2023, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 31,6%, a crescut cu 0,9% (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Citește și