• Acțiunile bancare din Asia au extins scăderile.
  • În condițiile în care investitorii se tem de noi falimente, marile bănci americane au pierdut luni 90 de miliarde de dolari din valoarea bursieră.
  • Marile bănci australiene ANZ, Westpac și NAB au scăzut toate cu peste 2%.

Undele de șoc provocate de prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB) au afectat și mai mult marți acțiunile bancare globale, în condițiile în care asigurările președintelui Joe Biden și ale altor responsabili politici nu au reușit să calmeze piețele și au determinat o regândire a perspectivelor privind ratele dobânzilor.

Eforturile lui Biden de a liniști piețele și deponenții au venit după ce măsurile de urgență luate în SUA pentru a sprijini băncile, oferindu-le acces la finanțare suplimentară, nu au reușit să risipească îngrijorările investitorilor privind o posibilă contagiune a altor creditori din întreaga lume. Acțiunile bancare din Asia au extins scăderile, marile bănci australiene ANZ, Westpac și NAB scăzând toate cu peste 2%, iar subindicele bancar japonez a scăzut cu 6,7% în primele ore ale tranzacțiilor, ajungând la cel mai scăzut nivel din decembrie.

O cursă de reevaluare a așteptărilor privind ratele dobânzilor a trimis, de asemenea, valuri pe piețe, investitorii pariind că Rezerva Federală va fi reticentă în privința majorării săptămâna viitoare.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Chiar dacă prăbușirea mai multor bănci de nivel mediu nu se transformă într-o criză sistemică în toată regula, va declanșa mai mult ca sigur o criză a creditelor”, a declarat Paul Ashworth, economist șef pentru America de Nord la Capital Economics.

În prezent, traderii văd o șansă de 50% să nu se majoreze dobânzile la această ședință, iar reducerile de dobândă sunt prevăzute pentru a doua jumătate a anului. La începutul săptămânii trecute, o majorare de 25 de puncte de bază a fost pe deplin preconizată, iar șansele ca aceasta să fie de 50 de puncte de bază erau de 70%.

În condițiile în care investitorii se tem de noi falimente, marile bănci americane au pierdut luni aproximativ 90 de miliarde de dolari din valoarea bursieră, ceea ce a dus pierderile înregistrate în ultimele trei ședințe de tranzacționare la aproape 190 de miliarde de dolari.