- Bulgaria este următoarea țară care dorește să adere la zona euro, un obiectiv pe care speră să îl atingă până în ianuarie 2024.
- Membrii zonei euro și-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilitatea pe termen lung a economiei bulgare.
- Comisia Europeană afirmă că Croația a îndeplinit toate condițiile pentru a adopta moneda comună euro începând cu anul 2023.
Croația va deveni în ianuarie anul viitor cel de-al 20-lea membru al zonei euro care va folosi moneda euro, potrivit Comisiei Europene. Trecerea țării de la kuna la euro va marca o nouă etapă în continuarea integrării UE.
Executivul UE a declarat miercuri că, Croația a îndeplinit condițiile stricte pentru a face parte din moneda unică, inclusiv menținerea inflației în același interval cu cea a colegilor săi din UE, precum și adoptarea unor cheltuieli publice sănătoase. Aderarea la moneda unică „va face ca economia Croației să fie mai puternică, aducând beneficii cetățenilor, întreprinderilor și societății în general”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Adoptarea euro de către Croația va face, de asemenea, ca moneda euro să fie mai puternică”, a adăugat ea. Banca Centrală Europeană și-a exprimat, de asemenea, opinia pozitivă într-un raport separat publicat miercuri.
Croația și-a exprimat dorința de a adopta moneda unică în momentul aderării la UE, în 2013, iar decizia Bruxelles-ului vine în contextul în care euro tocmai a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare. Pentru adoptarea formală, Croația mai are nevoie de aprobarea miniștrilor de finanțe ai UE, care ar trebui să îi acorde sprijinul deplin în iulie.
„Indicațiile pe care le avem sunt pozitive. Așadar, în mod normal, mă aștept ca procedura să fie parcursă și Croația să poată adera la zona euro începând de anul viitor”, a declarat vicepreședintele executiv al UE, Valdis Dombrovskis. Dombrovskis, cel mai înalt oficial economic al Comisiei, se va deplasa joi la Zagreb pentru a prezenta oficial avizul guvernului croat.
La 1 ianuarie 2002, milioane de europeni din 12 țări au renunțat la liră, franc, marcă germană și drahmă pentru bancnote și monede euro. De atunci, acestora li s-au alăturat alte șapte țări: Slovenia în 2007, Cipru și Malta în 2008, Slovacia în 2009, Estonia în 2011, Letonia în 2014 și, în cele din urmă, Lituania în 2015.
Bulgaria este următorul județ care urmează să adere la euro și și-a declarat disponibilitatea de a adopta moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024. Deși statele care aderă la UE sunt obligate să folosească moneda unică, nu primesc automat permisiunea de a face acest lucru. În primul rând, ele trebuie să îndeplinească o serie de condiții juridice și economice, printre care un deficit public scăzut și o inflație stabilă, măsurată în raport cu valorile de referință din UE.
Parlamentul European, precum și cele 27 de state membre ale blocului comunitar, trebuie să aprobe evaluările Comisiei. O decizie finală ar putea fi luată încă din luna iulie. Croația ar urma atunci să înlocuiască kuna cu euro de la 1 ianuarie.