• Prima regulă: „Începe devreme!”, te sfătuiește Ramit Sethi, în programul său pe Netflix.
  • „Reinvestește sistematic dobânda!”, te sfătuiește echipa platformei CEO Magazine.
  • „Nu riști, nu câștigi!”, te avertizează Justin Welsh, care s-a specializat în sfaturi online.

Cine nu a visat să câștige milioane la loto sau să descopere că este moștenitorul unui unchi bogat necunoscut? Să ai câteva milioane în cont nu este dat tuturor, dar să reușeșți să-ți crești economiile pentru a strânge un milion de euro în timpul vieții este mai ușor decât crezi, scrie CEO Magazine.
Mai ales că primirea unui salariu important în fiecare lună nu este un prealabil. Cu condiția să fii prevăzător și perseverent.

Care sunt primii pași pentru a deveni milionar?

Este vorba în principal despre matematică. Regulile au fost elaborate de specialiști în gestionarea averii.
Prima dintre acestea : Începe cât mai curând posibil. Cu cât începi mai devreme, cu atât este mai probabil să-ți vezi economiile prospere. Pare evident, dar foarte puțini oameni o fac.

Tinerii nu sunt conștienți de acest principiu sau simt că nu au mijloacele pentru a economisi. Mai ales că obiectivele, fie că este vorba de achiziționarea reședinței principale sau de finanțarea pensionării, par încă îndepărtate . Totuși, este important să stabilim cât mai curând posibil, singur sau cu ajutorul unui terț, o viziune asupra sumelor de economisit în funcție de capacitatea fiecăruia . Seamănă cu un plan de dezvoltare pentru o companie, o foaie de parcurs pentru zece, douăzeci, chiar treizeci sau patruzeci de ani.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Pasul 2 – Reinvestește sistematic dobânda
Este principiul care se referă la zicala „pârâurile mici fac râuri mari”. Sumele mici economisite în mod regulat se pot transforma într-o sumă mare. Această metodă constă în reinvestirea sistematică a dobânzilor astfel încât suma economisită să crească exponențial.
Dacă începi cu o sută de euro și obții un randament de 5% la investiția ta, vei avea, fără să economiseșți mai mult, 128 de euro după cinci ani; 208 euro după 15 ani și 432 euro în trei decenii. Când profitabilitatea este mult mai mare, de exemplu la 20%, vei obține pentru aceeași investiție aproape 24.000 de euro în treizeci de ani. Și asta, să subliniem, fără a ține cont de un efort regulat de economisire, care va face ca suma să crească și mai repede.

Prin urmare nu trebuie doar să economisim, ci și să investim acești bani în loc să îi lăsăm să doarmă într-un cont bancar

Aceasta este regula numărul 3 – Caută profitabilitate
Să luăm un alt exemplu: dacă investeșți 250 de euro pe lună, cu un randament de 1,5%, durează mai bine de 85 de ani să ajungi la un milion de euro, s-ar putea să nu te mai intereseze foarte tare ! Dar la o rată de 8%, pentru aceeași sumă de 250 de euro investiți lunar, poți realiza asta în 41 de ani și jumătate. Moment în care legea pensiilor nu te vă mai interesa prea tare !
Asta înseamnă că va fi necesar să investești în clase de active în care riscul de pierdere, dar și de câștig este mai mare, în primul rând piața de valori și imobiliare, ambele fiind accesibile publicului larg. Pentru investițiile pe termen lung, trebuie să ne asiguram în primul rând că ne menținem o diversificare a activelor financiare.
Ați înțeles, pentru început ar fi bine să aveți un consilier financiar. După care s-ar putea să vă descurcați destul de bine și singur.

Citește și: