- Pandemia Covid a accelerat creșterea plăților cu cardul în România, dar și creșterea numărului cardurilor.
- Retragerea de numerar din ATM-uri a scăzut în Q4 2023 față de 2022 în Ungaria, conform Băncii Naționale Ungare.
- În zonele rurale, infrastructura pentru plăți electronice este insuficientă, ceea ce limitează plățile cu card în România.
Cumpărătorii folosesc tot mai mult plățile cu cardul și cu telefonul, atât în România, cât și în Ungaria. Răspândirea plăților electronice depinde în mare măsură și de existența infrastructurii necesare.
Advertisment
Cât de vizibilă este creșterea plăților electronice?
În Ungaria, conform datelor Băncii Naționale Ungare, creșterea numărului de tranzacții cu telefonul mobil a crescut cu 35% iar cel al cumpărăturilor cu un card bancar a scăzut cu 8,6%. Cumpărăturile cu mobile-wallet a crescut foarte mult. În România avem date de la BNR cu numărul de carduri eliberate în perioada de trei ani. Numărul cardurilor cu funcție de plată a crescut cu 14%.
Cât de mari sunt diferențele între sat și oraș?
Diferențele sunt din punct de vedere al posibilităților de plată. Infrastructura nu poate suporta o creștere mare. POS-urile nu sunt suficiente, de aceea pensionarii își primesc pensia prin cont bancar, dar o retrag de la ATM.
Recomandări
Citește și
- A.I. reînvie persoanele dragi decedate. Psihologii avertizează asupra efectelor negative pe termen lung
- Musk dezvăluie cât de des consumă ketamină: „Am avut cea mai bine vândută mașină de pe Pământ. Dacă iau ceva, ar trebui să-l iau în continuare”
- Gemini ar putea reprezenta cea mai mare lovitură pentru Elon Musk și Sam Altman. Google negociază cu Apple integrarea modelului A.I. în iPhone
Partenerii noștri