• Eurodeputații suspectează CE de un pact politic cu guvernul Orban, în schimbul aprobării anul trecut a unui ajutor pentru Ucraina.
  • Șansele PE și a CE de a câștiga procesul sunt aceleași, decizia se va anunța la finele anului.
  • În cazul în care PE câștigă, CE va trebui să recupereze 10 miliarde EUR de la Ungaria sau să blocheze suma din fonduri ulterioare.


Parlamentul European cheamă în instanță Comisia Europeană pentru deblocarea parțială a fondurilor europene către Ungaria. Eurodeputații consideră că Ungaria nu a îndeplinit condițiile pentru a primi banii.

În decembrie anul trecut, a avut loc o ședință a Consiliului European în care trebuiau să se decidă părțile participante, țările membre ale Uniunii Europene, despre un ajutor substanțial acordat Ucrainei. Ungaria a fost singura care s-a opus acestui ajutor, dar în ultima clipă, Viktor Orban a ieșit de la ședință înainte de vot și astfel participanții, adică țările membre ale Uniunii, au putut vota și aproba acest ajutor.

Acum, eurodeputații spun că a fost o înțelegere secretă între Comisia Europeană și Ungaria, înțelegere pe baza căreia, dacă Ungaria ar fi aprobat și a aprobat în cele din urmă acest ajutor pentru Ucraina, atunci Comisia va debloca peste 10 miliarde de euro din fonduri europene, fonduri blocate din cauza neîndeplinirii respectării principiilor statului de drept în Ungaria. Acest lucru este reclamat de eurodeputați și ei dau în judecată Comisia Europeană pentru că au deblocat aceste fonduri fără ca Ungaria să fi îndeplinit nimic din condițiile pe care și le-a asumat în schimbul acestor fonduri.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și