• Euro este moneda oficială în 20 dintre cele 27 de state membre UE.
  • Statul român îndeplinea criteriile trecerii la moneda euro în perioada 2015-2016.
  • În 2024, România nu îndeplinește niciun criteriu de aderare la zona euro.

Încă de la finalul anilor 60, au existat dezbateri în interiorul comnuității europene despre o Uniune Economică și Monetară. Aceasta presupune coordonarea politicilor economice și bugetare, aplicarea unei politici monetare comune și utilizarea unei monede unice: EURO.

Au existat însă obstacole politice și economice, iar abia în 1999 moneda euro a intrat în circulație. România a ratat intrarea în zona euro, deși îndeplinea criteriile în urmă cu opt ani.

De ce suntem una din cele șapte state membre care nu au moneda euro?

„Este important de precizat și întărit faptul că toate statele membre sunt obligate prin tratatele de aderare la Uniunea Europeană să adere într-un final și la moneda unică europeană euro, cu excepția Danemarcei, care a avut parte de o derogare în acest sens și a Marii Britanii care între timp a și ieșit din Uniunea Europeană. În rest, și noi suntem obligați ca la un moment dat, când vom îndeplini cele patru criterii de convergență să aderăm la această monedă euro. Am avut o șansă în 2015-2016 să aderăm. Atunci, deficitul bugetar era în grafic. Moneda era destul de stabilă ca și acum, în linii mari și finanțele publice erau într-o zonă de echilibru. Acum, în acest moment, nu mai îndeplinim niciun criteriu de aderare la moneda euro și sigur, acum trăim vremuri destul de okey. Am trecut peste pandemie, am trecut peste șocul războiului din Ucraina, peste șocul creșterii prețurilor și așa mai departe. Cumva, se așează lucrurile, cel puțin din punct de vedere economic și este o perioadă mai liniștită. Dar într-o perioadă de criză, faptul că anumite țări au moneda euro, pentru ele a fost o ancoră. Acum, inflația în zona euro a ajuns undeva la 2-2 și un pic la sută. La noi, inflația încă este la un 7%-8%. Pe de altă parte, avantajul când nu ai euro, cum este la noi, fiindcă este leul, este că există mai mult spațiu de manevră pentru Banca Centrală, pentru politică monetară, pentru a întări dobânzile sau pentru a le mai relaxa. Ori, câteodată ar putea să fie bine. De exemplu, cel puțin din punctul meu de vedere, guvernatorul Mugur Isărescu împreună cu Banca Națională a României au luat decizii foarte bune în situația creșterii prețurilor, când vorbim de reducerea dobânzilor și probabil, ulterior, vom vedea în lunile următoare și o scădere a dobânzilor”, a explicat Răzvan Botea, editor al Ziarului Financiar, pentru Aleph News.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Citește și